időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Szmogriadó az olasz városokban

MTI
2002.01.13. 15:53

Vasárnap az észak-olaszországi Lombardia legtöbb városában a mérgező anyagok vészes mértékű felgyülemlése miatt egész napra elzárták a gépjárművek elől a forgalmat, ugyanígy tettek Toscana székhelyén, Firenzében, és komoly forgalomkorlátozást vezettek be a fővárosban is.

Ezen a napon összesen négymillió ember volt kénytelen gyalog közlekedni a nagyobb lombard városokban, így Milánóban, Cremonában, Mantovában, Lodiban, Bresciában, Comóban és további 91 helységben. Az utóbbi napokban ugyanis a hideg és a teljes szélcsend miatt riasztó mértékben megnőtt a levegőben a mérgesgázok koncentrációja. Ezeket főleg a gépkocsik kipufogócsövei, illetve a kályhák elvezető csövei bocsátják ki.

A szálló por és a toxikus ólom keveréke – amely évente három és félezer ember halálát okozza Olaszországban – különösen a legnagyobb iparvárosnak számító Milánó levegőjében érte el az elviselhetetlenség határát. Ehhez minden városban hozzáadódik a benzol és a nitrogén-dioxid egészségkárosító hatása. Milánóban ezért vasárnap reggel nyolc órától este nyolc óráig gyakorlatilag elzárták a városközpontot a gápjárműforgalom elől. A rendelet megsértőit 65 euróig terjedő pénzbírsággal sújtották, súlyosabb esetekben a gépkocsi vezetőjének ott kellett hagynia járművét az ellenőrzés helyszínén. Roberto Formigoni, Lombardia tartományi elnöke bejelentette: ha a vasárnapi rendelkezés nem járna megfelelő eredménnyel, fontolóra veszi, hogy szerdán is életbe lépjen a tilalom.

Firenzében is teljes mértékben lezárták a gépkocsik elől a történelmi városközpontot, mégpedig délelőtt fél tizenegytől este fél hatig. Torinóban és Rómában viszont csak a katalizátorral nem rendelkező gépkocsikra vonatkozott a tilalom. Nápolyban hétfőn készülnek szigorúbb lépésekre, hasonlóképpen Bariban és Trentóban is intézkedni kívánnak a légköri viszonyok súlyosbodása miatt.

A nagyvárosok többsége számára a meteorológusok semmi jót nem ígérnek. Csak az ország középső részén, például Rómában várható, hogy tisztul némiképp a levegő. Addig is a hatóságok óva intik az olaszokat, hogy ezekben a napokban sétálni vigyék a csecsemőket, fölöslegesnek minősítik a szájvédő maszkokat, eltanácsolnak az utcai kocogástól és a kerékpározástól, melegen ajánlják ugyanakkor az erdei, tengerparti és hegyi kirándulásokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.