időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Több pénz kell az állattenyésztésnek

MTI
2002.01.31. 07:16

Legalább évi 50-60 milliárd forintos támogatásra, a jelenlegi összeg duplájára volna szükség ahhoz, hogy az állattenyésztés megfelelően jövedelmezővé váljon - mondta Demeter János, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezetője az MTI-nek.

A szakember szerint az állattenyésztés jelenleg a mezőgazdaság legkevésbé jövedelmező ágazata, az állatállomány évről-évre csökken.Ez arra vezethető vissza, hogy nagy az állattartás beruházási igénye, míg a befektetett tőke lassan térül meg.

Általában az állattenyésztés a magyar mezőgazdasági össztermelésből 43-44 százalékkal részesedik, ám ez csak a közepes hozamú növénytermesztési időszakokra igaz.

Szakértők szerint a növénytermesztés és az állattenyésztés részarányának a magyar mezőgazdasági GDP-ben optimálisan 50-50 százaléknak kellene lennie.

Az ügyvezető rámutatott: egy olyan évben, mint a tavalyi, amikor a növénytermesztés teljesítménye rekordközeli, az állattenyésztés aránya 40 százalék alá is visszaesik.

A helyzetet elemezve Demeter János közölte: a sertésállomány 4,8 millió darab, lényegében stagnál az utóbbi években. A sertéstartás alapvetően jövedelmező ugyan, de az utóbbi időben a magas takarmányárak ezt bizonytalanná tették.

A szarvasmarha-tartást viszont a tenyésztők jó része gazdaságtalannak tartja, amit az állomány folyamatos, évek óta tartó csökkenése is jelez. A múlt évben december elején Magyarországon 783 ezer szarvasmarha volt a statisztikai adatok szerint, amelyből 368 ezer volt a tehenek száma. Ez összességében az előző évhez képest 22 ezer darabos csökkenés.

Demeter János szerint ez történelmi mélypont az állományban, ilyen kevés szarvasmarha a II. világháború óta nem volt Magyarországon.

A csökkenés főként a húsmarha-tartás eddigi hiábavaló ösztönözésének, valamint a tejtermelési kvóták állománynövekedést visszafogó hatásának tulajdonítható.

Az állattartás sikerágazata az utóbbi időben a baromfiágazat volt. Ez ugyanis már a kilencvenes évek elején túljutott a mélyponton.

Pillanatnyilag 34 millió tyúkféle van Magyarországon, amiből 16 millió darab a tojó. A libák száma 2,1 millió, a kacsáké 2,8 millió. Az elmúlt években a pulykák mennyisége növekedett a legnagyobb mértékben, most 3,9 millió darab van belőlük. A pulyka sok konyhában a marhahúst pótolja.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezetője szerint most több fajtánál – például a szarvasmarhánál és a juhnál – az állomány növelésére van szükség, míg a sertésnél a minőségi fejlesztés a cél.

Az állattenyésztés eredményeinek megismertetésére a rendszeresen megrendezett állattenyésztési bemutatók adják a legjobb alkalmat. Ezért is támogatja kiemelten a MÁSZ az évente megtartott három legjelentősebb országos állattenyésztési bemutatót, az Alföldi Állattenyésztési Napokat, a Farmer- és a Kaposexpo-t – mutatott rá Demeter János.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.