időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tudnivalók nyolcadikosoknak

Munkatársunktól
2002.01.24. 23:01

Megkaptak minden szükséges információt az iskolák a középiskolai felvételikkel kapcsolatban, mégis hasznos lehet, ha néhány pontban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
A jelentkezési lap és a tanulói adatlap leadási határideje 2002. február 15. (Kivétel a fegyveres erôk és rendvédelmi szervek által fenntartott középiskolák, ahol a leadás határideje február 5.) A lapokat az általános iskolában kell leadni.
Az adatlapok az általános iskolán keresztül ingyenesen beszerezhetôk. Szerepelnie kell rajta a diákigazolvány-számnak. (Akinek nincs diákigazolványa, mert például elvesztette, az általános iskolájától kérhet egy úgynevezett fiktív diákigazolvány-számot, így gond nélkül részt vehet a felvételi eljárásban.)
A tanulóknak annyi jelentkezési lapot kell kitölteniük, ahány iskolába jelentkeznek. Szükség van még egy tanulói adatlapra is, amelyen rangsorba kell állítani azokat a tagozatokat, ahová a gyerek jelentkezik. Ezt a középiskolák nem látják, tehát a jelentkezônek nem származhat hátránya abból, ha nem elsô helyen jelölte meg az adott intézményt.
A felvételi vizsgák február 16-a és március 16-a között lesznek. A felvételizôk május 7-ig minden olyan középiskolától írásbeli értesítést kapnak, ahová beadták jelentkezésüket.
Újdonság: a diákok egy újabb adatlap kitöltésével március 18. és 21. között módosíthatják jelentkezési szándékukat. Az is új elem, hogy túljelentkezés esetén az igazgatók felajánlhatják a diáknak, hogy átirányítják egy másik tagozatra.
Akit egyik iskolába sem vettek fel, a 2002. május 2-án kezdôdô rendkívüli felvételi idôszakban eséllyel indulhat a még megmaradt középiskolai helyekért.
Az országos vizsgaközpont új szoftverrel készül a felvételik lebonyolítására. Csökkentették a tavaly problémákat okozó kettôs, de eltérô adatokat tartalmazó adatbázist, s azt egymást ellenôrzô adatsorokkal töltik fel. A rendszer automatikusan kiszűri az elgépelésbôl eredô hibákat, s így nem kell tévedésekre számítani.
Több internetes honlap nyújt további tájékoztatást is, ilyen például az irisz.sulinet.hu/kifir vagy a www.om.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.