időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

A pápa \„virtuális\” látogatása

MTI
2002.02.26. 18:58

Bár II. János Pál az orosz ortodox egyházzal való nézeteltérések miatt egyelőre nem utazhat Moszkvába, szombaton lehetővé teszik a katolikus egyházfőnek, hogy „virtuálisan” imádkozhasson a moszkvai Szeplőtelen Fogantatás katedrálisban.

A Fides vatikáni sajtóiroda közlése szerint az orosz katolikus püspöki konferencia felhívást intézett a moszkvai katolikusokhoz, főleg a fiatalokhoz, hogy találkozzanak közös imádságon a pápával. Március 2-án ugyanis éppen a moszkvai ifjú hívők vezetnek egy rózsafüzér-imát, amelyet Európa más katedrálisaiban is követhetnek II. János Pállal együtt egy Vatikán-Moszkva tv-hídnak köszönhetően. A közös imádságot, amelybe bekapcsolják az athéni, a budapesti, a bécsi és a valenciai katolikusokat is, egy ünnepi mise előzi meg az európai keresztények egységéért. A szertartást Tadeusz Kondrusiewicz érsek-metropolita celebrálja.

A 82 éves szentatya ugyanakkor a nyár folyamán – egy keddi vatikánvárosi bejelentés szerint – valóságos körútra is elindul: július 23. és augusztus 1. között Kanadába, Mexikóba és Guatemalába látogat. A pápa Mexikóban és Guatemalában újabb szenteket avat: a mexikói indián Juan Diegót, akinek 1531. december 12-én egy azték szentélynél jelent meg Szűz Mária, és Pedro de Betancur XVII. századi guatemalai misszionáriust, akit „az amerikai földrész Szent Ferencének” tartottak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.