időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Népesedési konferencia Budapesten

MTI
2002.02.15. 13:44

Most dönteni kell címmel háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött pénteken a fővárosban.

Baranyi Károly, a szervező Nemzeti Pedagógus Műhely képviseletében elmondta: a tanácskozáson az elmúlt nyolc év műhelymunkáit összegzik a résztvevők. Áttekintik miként befolyásolható a szociálpolitikai eszközök mellett a gyermekvállalás, miként érhető el a születésszám bővülése.

A tanácskozás témái között kiemelt helyen szerepel a média. Baranyi Károly úgy látta: a gyermekek erkölcsi, ízlésbeli attitűdjére ma elsősorban nem az iskola és a család, hanem a média és az utca hat. Az egészségügyi ellátás kérdése szintén nagy hangsúlyt kap a szervezők szándéka szerint a tanácskozáson – tájékoztatott Baranyi Károly. A tanácskozást ennek jegyében megnyitó Mikola István, a konferencia fővédnöke hangsúlyozta: a gazdasági fellendülés fenntarthatósága 67 százalékban a humán erőforrás jó kondícióján múlik.

A népegészségügyi programot vázolva kifejtette: a 10 éves program hadat üzen azoknak a népegészségügyi tehertételeknek, amelyek elviselhetetlenek az ország számára. Az egészségügyi miniszter erre példaként sorolta a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a daganatos betegségeket, a lelki és idegrendszeri bajokat. A program megvalósításában kiemelt helyen említette a kormányzati felelősségvállalást. Az első két évben 18 milliárd forintba kerül a megvalósítás – közölte. Megjegyezte: a program alakulásáról 3 havonta kormányzati előterjesztés készül.

Ugyanakkor – mutatott rá – a megvalósításhoz szükség van az
orvosok, pedagógusok – személyes példamutatására is. Az egészségügyi miniszter leszögezte: a népegészségügyi paramétereken csak úgy lehet változtatni, ha az egyes emberek
mutatóit változtatjuk.

A program nem a félelmekre épít, hanem arra, hogy egészségesen élni jó, de azt napról napra meg kell teremteni – fogalmazott az egészségügyi tárca irányítója.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.