időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Román kárpótlás – 160 ezer igénylés

MTI
2002.02.15. 09:30

Több mint 160 ezer jogellenesen államosított ingatlanra nyújtottak be visszaigénylési kérvényt Romániában – közölte a pénteki román sajtó.

Az ingatlanok visszaigénylésének eddig kétszer meghosszabbított határideje február 14-én járt le. A román tájékoztatási minisztérium összesítése szerint csaknem 91 ezer természetbeni visszaigénylés és valamivel több mint 62 ezer kárpótlási kérelem érkezett.

A román parlament a tavalyi év elején fogadta el az 1945. március 6. és 1989. december 22. között jogellenesen államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról rendelkező törvényt, amely kimondja, hogy az ingatlanokat az eredeti tulajdonosok, illetve azok örökösei kérhetik vissza, függetlenül attól, hogy jelenleg Romániában vagy másutt élnek, román vagy más állampolgársággal rendelkeznek.

A visszaigénylés eredeti határideje tavaly augusztus 14-én járt volna le. Ezt azt követően hosszabbították meg három hónappal, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök izraeli látogatásakor a Romániából kivándorolt zsidók képviselőivel találkozott. A meghosszabbított határidő lejárta előtt Adrian Nastase az Egyesült Államokban tett látogatást. Itt nemzetközi zsidó szervezetek képviselőivel találkozott, akik újabb hosszabbítást kértek.

A tavaly augusztus 14-i első határidőig a helyi tanácsokhoz csaknem 59 ezer természetbeni visszaigénylés, a megyei prefektúrákhoz pedig több mint 34 ezer pénzbeni kárpótlási kérelem érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.