időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

A magyar szabadság napja

MTI
2002.06.26. 13:20

Az idén a Magyar Szabadság Napja Alapítványtól Makovecz Imre építész veheti át a Szabadság-díjat a kultúráért végzett eddigi munkája elismeréseként - jelentette be az alapítvány elnöke szerdán Budapesten. <br/>

Gémesi György a sajtó képviselőivel ismertette, hogy az utolsó szovjet csapatok kivonulása, a magyar szabadság napja alkalmából június 29-én Gödöllőn ünnepi rendezvényt tartanak. A szombati programban este mutatják be a Szeretet hídja című nagyszabású zenés dokumentumjátékot a gödöllői Grassalkovich-kastély parkjában, Koltai Gergely rendezésében.

Gémesi György utalt arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a közelmúltban felvetette: június 19-e legyen nemzeti emléknap, munkaszüneti nap. Emlékeztetett arra is, hogy az Országgyűlés tavaly alkotott törvényt, hogy június utolsó szombatja legyen a magyar szabadság napja arra emlékezve, hogy 1990. június 19-én hagyták el az utolsó megszálló szovjet csapatok az ország területét.

Gémesi György a mostani kormányfő kezdeményezését üdvözli, ám az alapítvány továbbra is azt szeretné, hogy a nemzeti függetlenség napjaként jegyezzék be ezt az ünnepi dátumot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.