időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

A WorldCom-nál 4,5 milliárd dollár a hiány

MTI
2002.06.27. 10:48

Összesen 4,5 milliárd dollárral tartozik banki hitelezőinek az amerikai gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvelési visszaélésével vádolt WorldCom távközlési cég, de az adósság viszonylag jól szétterül az érintett bankok között.

A Reuters forrásai szerint a legnagyobb hitelezők, köztük a Bank of America, a J.P. Morgan Chase és a Citigroup már nem adnak több pénzt a WorldComnak, ami még közelebb sodorja a botrányba keveredett vállalatot a csődhöz.

A három bank – 25 más nagy pénzintézet élén – alig egy hónapja folyósított egy 2,65 milliárd dolláros konzorciális hitelt a WorldComnak. A széles konzorciumnak tagja egyebek mellett a Deutsche Bank, a holland ABN AMRO és a Tokyo-Mitsubishi Bank.

A Fitch Ratings európai hitelminősítő a botrány kirobbanása után bejelentette, hogy az eddigi B-ről a már mélyen bóvli szintű CC-re, vagyis erősen nemfizetés-veszélyesre rontotta a WorldCom vállalati adósi besorolását.

Az amerikai távközlési cégnél a keddi New York-i zárás után bejelentették, hogy a belső könyvvizsgálat 3,8 milliárd dolláros működési költség „helytelen” elszámolását tárta fel – az összeget beruházásként számolták el -, s ez megkérdőjelezi a cég múlt öt negyedévi eredménybeszámolóinak hitelességét. A WorldCom a tavalyi év egészére 1,4 milliárd dollár, az idei első negyedévre 130 millió dollár nettó profitot könyvelt el, jóllehet szabályos könyvvitel mellett 2001-ről nettó veszteséget kellett volna jelentenie. A cég már közölte, hogy 2001-ről és az idei első negyedről új pénzügyi jelentést ad ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.