időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

Belgium kiharcolta a továbbjutást

MNO
2002.06.14. 09:05

Izgalmas, küzdelmes, de nem túl magas színvonalú mérkőzésen Belgium 3-2-re legyőzte Oroszországot Sizuokában, ezzel másodikként jutott tovább a világbajnokság H csoportjából a legjobb 16 közé. Oroszország pedig készítheti tehetséges fiataljait a 2006-os vb-re.

Rögtön az első helyzetből gól született: a 7. percben Szolomatyin szabálytalankodott Wilmots-cal szemben, s a kaputól 24-25 méterre megítélt szabadrúgásból Walem mesterien a bal felső sarokba ívelte a labdát (1-0).A belgák legkönnyebben a 44. percben növelhették volna előnyüket, de Verheyen az ötös sarkáról a lelátóra lőtte a labdát…

Bár az orosz csapat mezőnyfölényben játszott, ez helyzetekben egyáltalán nem mutatkozott meg, Karpinék ugyanis mindössze egyetlen egyszer találták el a kaput, ám Szicsev lövése még egy serdülőkapusnak sem okozott volna gondot.

Oleg Romancev szövetségi kapitány legkevésbé sem volt elégedett játékosai teljesítményével, különösen Szmertyinével, akit a 34. percben lecserélt (Nyikiforov sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot).

A második játékrészből szintén hét perc telt el az első gólig: Szicsev lövése kipattant De Vliegerről, s a középen érkező Beszcsasztnih a hálóba lőtt (1-1).

A döntetlen a belgáknak nem volt elég a továbbjutáshoz, s a győzelem érdekében növelték mezőnyfölényüket. Ennek először a 78. percben lett meg az eredménye, amikoris Walem szöglete után Sonck előzte meg az orosz védőket, s fejelt a hálóba (2-1). Négy perccel később elszálltak az orosz remények: Wilmots 17 méterről a bal sarokba lőtt – Nyigmatullin tehetetlen volt –, ezzel: 3-1.

Bár a 20 éves Kerzsakov átadása után a 19 éves Szicsev csökkentette a különbséget (89.: 3-2), az orosz csapat a hátralévő, hosszabbítással együtt öt percben egyenlíteni nem tudott. Ez pedig azt jelenti, hogy az orosz fiatalok legközelebb a 2006-os, németországi végén próbálkozhatnak…

Belgium szürke és unalmas játékkal ugyan a legjobb 16 közé jutott, de miután csak csoportmásodikként tette ezt, a következő találkozón Brazília vár a Vörös Ördögök becenevű válogatottra. Ez a játék a tisztességes vereségre éppen elég lesz…

BELGIUM–OROSZORSZÁG 3-2 (1-0)
H csoport, Sizuoka, 46 640 ezer néző, vezette: Nielsen (dán).
BELGIUM: De Vlieger – Peeters, De Boeck (Van Meir, 92.), Van Buyten, Van Kerckhoven – Verheyen (Simons, 78), Walem, Vanderhaeghe, Goor – Wilmots, Mbo Mpenza (Sonck, 70.).
OROSZORSZÁG: Nyigmatullin – Kovtun, Onopko, Nyikiforov (Szennyikov, 43.), Szolomatyin – Karpin (Kerzsakov, 83.), Tyitov, Szmertyin (Szicsev, 34.), Hohlov, Alenyicsev – Beszcsasztnih.
Gólszerzők: Walem (7.), Sonck (78.), Wilmots (82.), illetve Beszcsasztnih (52.), Szicsev (89.).

A csoport végeredménye:
1. Japán 7 pont (5-2)
2. Belgium 5 (6-5)
3. Oroszország 2 (4-4)
4. Tunézia 1 (1-5)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.