időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Elmarasztalták az Élet és Irodalmat

MTI
2002.06.27. 16:06

Elmarasztalta az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilapot, az "Olaj a bűzre" című cikksorozat 5. részében, a Lezsák Sándor MDF-es országgyűlési képviselővel kapcsolatban leírt információk miatt csütörtökön az első fokon eljáró bíróság - tájékoztatta a honatya védője az MTI-t.

Ifjabb Pongrácz Tibor ügyvéd elmondta: a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) nem jogerős ítélete szerint a Rajnai Attila által jegyzett, még 2001 áprilisában megjelent cikk kifogásolt része alkalmas volt arra, hogy azt a látszatot keltse, hogy Lezsák Sándor tudtával folytak volna bizonyos olajos ügyletek Lakitelken. A jogi képviselő hozzátette: ez nem felel meg a valóságnak, s az sem, hogy Lezsák Sándor látta, vagy tudott volna ezekről.

Az ügyvéd közölte: a PKKB ennek megfelelően eltiltotta az ÉS-t, illetve Rajnai Attilát, a cikk szerzőjét a további jogsértéstől, és arra kötelezték a hetilapot, hogy az ítélet rendelkező részét a cikkel azonos helyen, azonos betűnyomással tegyék közzé. A bíróság ezen túlmenően 400 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az újságot. Az MDF képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Lezsák Sándor örömét fejezte ki az elsőfokú ítélet kapcsán és bízik abban, hogy a döntés intő példa lesz a hasonló jogsértések megelőzése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.