időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Hazánk előrelépett a

MTI
2002.06.25. 16:18

Magyarország öt helyet lépett előre; a maximálisan elérhető 10 pontból 6,7-et kapott a Világ Gazdasági Szabadsága 2002-es jelentés szerint, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a Századvég Politikai Elemzések Központja és a kanadai Fraser Institute.

Az összefoglaló szerint így Magyarország az 51. helyre került, és az 1995-ös besoroláshoz képest 5 helyet lépett előre.

Az idei a 6. globális gazdasági szabadságról szóló jelentés, 123 országot állít sorrendbe, országonként 37 paramétert vizsgálva. Az összefoglaló szerint a gazdasági szabadság foka alapvetően a személyes választások függvénye, a verseny szabadságának, a személyek és a tulajdon védelmének preferenciáján nyugszik.

A kelet-közép-európai volt szocialista országok közül Észtország, Csehország és Lettország előzi meg Magyarországot. Csehország 7,0 ponttal a rangsor 38. helyén szerepel. Az értékelés szerint egyebek mellett az állami beruházások alacsonyabb mértéke, a mérsékeltebb adókulcsok, az alacsonyabb infláció, valamint a gördülékenyebb kormányzati bürokrácia révén kerültek a magyar gazdaság elé.

Az összefoglaló szerint Magyarország ugyanakkor a hitelpiac liberalizációja, a bankszektor magántulajdoni hányada, a pénzintézetek közötti piaci versengés, valamint az új vállalkozások alapításának kedvezőbb körülményei tekintetében előzi meg Csehországot.

A rangsorolt országok felső-közép mezőnyében a jelentés szoros sorrendet rajzolt ki: a cseh és a magyar gazdaság indexe közötti háromtized pontnyi eltérés 13 hely különbséget jelent. A 2002-es jelentés Szlovéniát 73., Szlovákiát a 82., Lengyelországot a 89., Horvátországot a 92., míg Romániát a 114. helyre sorolja.

A Gazdasági Szabadság a rangsor felső ötödében elhelyezkedő nemzeteknél az éves személyi jövedelem átlagosan 23.450 dollár, a gazdaság növekedése pedig átlagosan 2,6 százalék, míg a rangsor alsó ötödében a személyi jövedelem mindössze 2.560 dollár, és a gazdaság átlagosan 0,9 százalékkal csökken.

Az összefoglaló szerint a legmagasabb pozíciót továbbra is Hong Kong birtokolja 8,8 pontos indexértékkel, szorosan követi Szingapúr 8,6, majd az Egyesült Államok következik 8,5 ponttal. A negyedik helyen Nagy-Britannia áll 8,4 indexponttal. Az első tízben van ezen kívül Új-Zéland, Svájc, Írország, Ausztrália, Kanada és Hollandia. Németország a 15., Japán a 24., Olaszország a 35., Franciaország a 38., Kína a 101., míg Oroszország a 116. helyen áll.

A jelentés szerint a gazdasági szabadság foka globális szinten növekszik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.