időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Híd az egészségügy és a politika között

MTI
2002.06.26. 15:23

A kormánynak az a célja, hogy 2006-ra lényegesen csökkenjen az egészségügyben dolgozók bérlemaradása, mind a nemzetgazdasági átlagtól, mind az Európai Uniós bérektől - jelentette ki Kökény Mihály szerdán Egerben.

Az egészségügyi tárca politikai államtitkára, a Heves megyei Markhot Ferenc Kórház Semmelweis-napi ünnepsége alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a bérfelzárkóztatás első lépéseként szeptembertől kerül sor a mintegy 180 ezer egészségügyi dolgozó átlagosan 50 százalékos béremelésére. „Erre az idén, mintegy 30 milliárd, jövőre pedig 130-140 milliárd forint többletpénzt szán a költségvetés” – mutatott rá. Hozzátette, hogy a költségvetés módosítása nyomán az idén 46 milliárd forint többletforráshoz jut a gyógyszerkassza és 56 milliárdot kapnak a kórházak működési költségeik fedezésére.

Kökény Mihály hangsúlyozta: a kormány fontos feladatának tekinti, hogy helyreállítsa az egészségügy és a politika között „az elmúlt években megrongálódott hidakat”. Ennek érdekében a következő hetekben a tárca a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek bevonásával alakítja ki a további keresetnövekedést szabályozó bérpolitikai programját.

Arról is szólt, hogy vissza kívánják helyezni jogaiba és be akarják vonni a döntések előkészítésébe a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot. Ezért szükségesnek tartják a tárca és a partnerszervezetek – az orvosi és a gyógyszerész kamara, valamint a Magyar Tudományos Akadémia – közötti kapcsolatok helyreállítását is.

A politikai államtitkár jelezte, hogy a Semmelweis-nap csütörtöki központi ünnepségén részt vesz Medgyessy Péter miniszterelnök. „A kormányfő ezzel is jelezni kívánja, hogy személyes felelősséget érez az egészségügy helyzetének javításáért, illetve az ágazatra kiemelt figyelmet fordít a kormányzat” – mondta Kökény Mihály. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a kormány döntése nyomán, céltámogatás keretében, az idén 50 millió forintot kap a Heves megyei Markhot Ferenc Kórház gépek és műszerek beszerzésére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.