időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Kovács kész az újbóli tárgyalásra

MTI
2002.06.19. 19:18

Magyarország kész a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság keretei között mielőbb megbeszélést kezdeni a szlovák féllel és felmérni a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos helyzetet - jelentette ki Kovács László külügyminiszter a TASR szlovák hírügynökség budapesti tudósítójának adott rövid nyilatkozatában.

A magyar diplomácia vezetője utalt arra: egyrészt létezik a magyar Országgyűlés által szentesített jogszabály, másrészt léteznek a végrehajtási rendelkezések, amelyek nem teljes mértékben állnak összhangban a törvénnyel. Ott van továbbá az előző magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és román partnere, Adrian Nastase között létrejött egyetértési nyilatkozat, „amely ismételten új megvilágításba helyezi a problémát” – idézte a külügyminisztert a szlovák hírügynökség.

Kovács úgy vélekedett, hogy ezeket körülményeket kell majd összehangolni és nincs akadálya annak, hogy a vegyes bizottság mielőbb tárgyalóasztalhoz üljön. Magyarország – mint fogalmazott – ezzel kapcsolatban napokon belül megteszi a szükséges lépéseket.

A magyar külügyminiszter a jelentés szerint úgy vélekedett, hogy a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos megoldást „a törvény eredeti céljával, Magyarország és a határon túli magyarok érdekeivel összhangban, a szomszédos országok kormányai részéről is elfogadható módon, ugyanakkor az európai jogrend és a velencei bizottság ajánlásainak megfelelően” kell megtalálni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.