Eleonóra 2024. február 21.
logo

Lemondott egy debreceni fideszes

MTI
2002.06.15. 18:54

Azonnali hatállyal lemondott mandátumáról és péntektől szünetelteti párttagságát Mező Ferenc, a Fidesz egyik debreceni önkormányzati képviselője, mert nevét összefüggésbe hozták a napokban Nyíregyházán nyilvánosságra került nyelvvizsga-botránnyal - tudta meg az MTI szombaton.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főügyésze csütörtökön közölte, hogy egy volt főiskolai hallgató és társai olyan személyek helyett mentek el nyelvvizsgázni pénzért, akik megszerezték ugyan a diplomájukat, de a kötelező nyelvvizsgát nem tették le.

Az így megvásárolt nyelvvizsgával több tucat személy jutott teljes értékű diplomához. A főügyész tájékoztatása szerint a mások „segítségével” nyelvvizsgázók között önkormányzati képviselő is volt.

Szombaton derült ki, hogy Mező Ferenc előző nap – azonnali hatállyal – lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, és a vizsgálat befejezéséig szünetelteti párttagságát a Fideszben.

Mező Ferenc egyébként ártatlannak tartja magát az ügyben, és biztos abban, hogy az eljárás során nem találnak rá nézve terhelő tényeket. Elmondása szerint párttagságát azért szünetelteti, hogy az eset miatt a Fideszt ne érhesse méltatlan támadás, képviselői mandátumáról pedig azért mondott le, hogy erkölcsileg ő maga se legyen támadható.

Sásdi András, a Fidesz debreceni önkormányzati frakciójának vezetője újságírók kérdésére szombaton tisztességes lépésnek nevezte Mező Ferenc lemondását, mert ezzel az üggyel a vizsgálat idejére sem terheli a pártját. A frakcióvezető az ügyet nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott, hogy az ártatlanság vélelme Mező Ferencet is megilleti.

Mező Ferenc a Fidesz jelöltjeként 1998-ban egyéni önkormányzati választókerületben jutott mandátumhoz. A helyhatósági választások közelgő időpontja miatt lemondása nyomán nem kell időközi választást kiírni Debrecenben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.