időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Mádl Ferenc Rómába utazik

MTI
2002.06.17. 15:03

Az Olaszországban most kezdődő kulturális évad jellegzetessége, hogy a bemutatandó magyar képzőművészeti, zenei és egyéb alkotások egyetemes nyelven képesek szólni az olasz közönséghez - mondta csütörtökön Vittorio Sgarbi, az olasz kulturális tárca államtitkára az olasz külügyminisztériumban rendezett sajtókonferencián. <br/>

Mintegy ötven olasz és magyar újságíró jelenlétében mutatták be a magyar kulturális évad várható rendezvényeit. Az esemény fényét nagyban emelte Sgarbi jelenléte, aki nem csupán minisztériumi tisztségviselő, hanem neves művészettörténész, színes televíziós személyiség, külön „jelenség” a helyi média számára. Elsöprő erejű, de finom humora az egyik legnépszerűbb közéleti személyiséggé tette hazájában. Ennek szellemében beszélt ezúttal is, méltatva a magyar kultúra egyetemes jellegét, kedélyesen ecsetelve, milyen közel áll egymáshoz az olasz és a magyar mentalitás.

A kulturális évad szellemiségéről és a várható programokról Győri Enikő római magyar nagykövet számolt be a jelenlévőknek. A sajtóértekezleten részt vett az évad szervezésében főszerepet játszó Rubovszky Rita, a Hungarofest ügyvezető igazgatója, és Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia igazgatója is.

A nagykövet elmondta: a szervezők hitelesen és korszerűen akarják bemutatni Magyarországot az olasz embereknek. Ez a programsorozat – mondta – beleilleszkedik abba a magyar stratégiába, hogy nagyszabású kulturális évadok formájában igyekszik megismertetni a világgal Magyarországot. Emlékeztetett a frankfurti könyvvásár 1999-es sikerére, a brüsszeli Europália Fesztiválra, a franciaországi kulturális évadra.

A magyar rendezvénysorozatot Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitja meg, aki kedden érkezik Rómába. Az Esterházy-örökség részét képező olasz grafikai, illetve a Nápolyban megnyíló herendi porcelánkiállításon túl egyebek között ősszel a modenai Biblioteca Estense ad otthont az országos Széchenyi Könyvtár Corvina-kiállításának, bemutatva Mátyás király könyvtárának olasz hagyományait.

Az olasz-magyar irodalmi és történelmi kapcsolatok különféle konferenciák témáit képezik. Ilyen lesz a „Janus Pannonius és a magyar humanisták itáliai kapcsolatai” című irodalomtudományi konferencia Ferrarában, vagy a „Zsigmond (király) és magyar hívei reneszánsz-kori olasz kapcsolatai” című szimpózium Milánóban. Az irodalom- és történettudományi témákon kívül helyet kapnak még filozófiai és egyháztörténeti konferenciák is.

A zenekedvelő közönség számára is akad bőven program. Számos olasz városban ad koncertet a Monteverdi Kamarakórus, a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara. Ránki Dezső és Schiff András zongoraesteket ad. Az évadnak különleges hangulatot kölcsönöznek a különféle népzenei együttesek is, mint például a Muzsikás, és nagy sikerre számíthat dalaival Sebestyén Márta is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.