A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Megbékélést szolgáló ház Berekfürdőn

Az egész falura kisugárzása van, sajátos karaktert, szellemiséget ad Berekfürdőnek a református konferenciaközpont, a Megbékélés Háza. Néha presbiterek laknak a falai között, máskor mozgássérültek, időnként külföldi és hazai egyházi méltóságok értekeznek benne egy-egy fontos kérdésről. Az intézmény vezetője a negyvenes éveit taposó, rokonszenvesen szerény Molnár János.

Körmendi Lajos
2002. 06. 28. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostanra lélekben is egészen berekfürdőivé lett férfi Putnokon töltött gyermekkora után Debrecenben, a református kollégium gimnáziumában érettségizett. Előbb Miskolcon, majd Debrecenben tanult tovább, építőgépész üzemmérnök lett. Rövid ideig Gödöllőn, illetve Budapesten dolgozott a szakmájában, utána megnősült, és visszakerült Debrecenbe. Felesége, Csoma Judit – már a gimnáziumból ismerte – református lelkész lett. Berekfürdőre 1991-ben került a házaspár: a férj a református konferenciaközpont vezetője, a feleség pedig a helyi gyülekezet lelkésze.
A Megbékélés Háza központi épülete 1984 és 1986 között épült, ez nagyon nagy változás volt a korábbiakhoz képest. Amikor 1991-ben ide került Molnár János, először az öreg épületet kellett felújítani, mert meglehetősen rossz állapotban volt.
– Nagyon fontos szempont, hogy a mozgássérültek igényeinek megfelelően alakítsuk ki az épületet – emlékezik a ház vezetője. – Elsősorban a jó gyógyvíz kedvéért, igen sok sérült ember keresi fel Berekfürdőt, akik különösen szívesen jönnek hozzánk a lelki feltöltekezésért.
Újabb nagy lépést jelentett, hogy a főépülethez liftet tudtak építeni a mozgássérültek és az idős emberek közlekedésének a megkönynyítésére. Még nagyobb kihívást jelentett egy ifjúsági ház megépítése a megvásárolt néhány szomszédos telekre. Az elkészült és nagyon szép épületben egyszerre negyven fiatal kaphat helyet. A szobákon kívül található itt néhány foglalkoztatóterem, étterem melegítőkonyhával és egy gyönyörű kis kápolna. A fiatalok itt a saját életritmusuknak megfelelően élhetik az életüket, nem zavarják az idősebbeket. Nyaranta korábban is elég nagy létszámban jöttek református ifjúsági csoportok Berekfürdőre, most már, amióta felépült az ifjúsági ház, az év más időszakában is felkeresik a Megbékélés Házát. A ház vezetői igyekeznek nyitottak lenni: van itt erdei iskola, érkeznek konfirmandus csoportok, egyházi és állami iskolák növendékei az ország minden részéről.
Az intézmény mellett gyönyörű parkot létesítettek, szépen rendezték a környezetet, mintául szolgálhat az egész falu számára.
A Megbékélés Házát elsősorban egyházi csoportok veszik igénybe különböző hitmélyítő alkalmak céljára. Jönnek gyülekezeti tagok, lelkészek, presbiterek, külföldiek, konferenciák tudós előadói. Rangos nemzetközi konferenciákat rendeznek, tavaly például az egyházak világtanácsának az egyik tagozata tartotta itt ülését. A résztvevők valóban a világ minden tájáról érkeztek Amerikától Ausztrálián át Afrikáig, hogy elmondják véleményüket az orto-dox–protestáns párbeszédről.
– Annak is nagyon örülünk, hogy a berekfürdői Nagykun Nemzetközi Művésztelep tagjai közül néhányan a Megbékélés Házába jönnek dolgozni, s hogy itt állítják ki a telepen készült alkotásokat – mondja Molnár János.
Az intézmény vezetője egyben Berekfürdő alpolgármestere is. Amíg nem lett a fürdőhely második embere, addig is szívesen együttműködött az önkormányzattal, ahogy tudta, segítette a falut, helyt adott különféle helyi rendezvényeknek, ünnepségeknek is.
– Berekfürdő csendes, nyugodt falu nagyon nagy lehetőségekkel. Csakis együtt tudunk élni ezekkel a lehetőségekkel. Amit csak lehet, megpályázik az önkormányzat. A falu javára nyitott szemmel kell járnunk Európában. Berekfürdőre is nagyon sokan jönnek, kö-zelebb hozzák a világ jelentős részét. El kell tanulnunk mindent, ami jó, hasznosítanunk kell a tapasztalatokat. Örülnünk kell, hogy egyre többen boldogulnak a környezetünkben.
A Megbékélés Háza szép épületcsoportja valóságos ékszere Berekfürdőnek. A neve találó: itt valóban mindenki visszanyerheti lelki békéjét. S ez a béke az egész falura kisugárzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.