időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Öngyilkos lett a gyilkos

MTI
2002.06.26. 11:58

Varsói börtönében szerdán felakasztotta magát Tadeusz M., aki ellen kedden emeltek hivatalosan vádat Jacek Debski egykori sportminiszter meggyilkolása miatt.

A 34 éves sziléziai férfit ez év elején vették őrizetbe egy üzletember elrablása miatt. A volt sportminiszter meggyilkolása címén csak kedden emeltek vádat ellene. Sziléziai börtönéből múlt pénteken szállították fel Varsóba.

Jacek Debskit (már nem miniszterként) tavaly áprilisban a nyílt utcán lőtték fejbe egy varsói olasz étterem mellett. A rendőrség kizárta a politikai gyilkosság lehetőségét, és – tudván a bűnözőkkel fenntartott kapcsolatairól – azt feltételezte, hogy a volt miniszter alvilági leszámolás áldozata lett.

A gyilkosságban és a nyomozás során kulcsszerepet játszott egy varsói call-girl, a 24 éves Halina G. (alvilági nevén Inka), akivel Debski azon a végzetes estén az olasz étteremben szórakozott. Ő volt az, aki az áldozatot kicsalta az utcára, egyben ő volt a kivégzés egyetlen szemtanúja.

Inkát a rendőrség a gyilkosság után hamarosan őrizetbe vette, de ő csak a múlt héten döntött úgy – megtörve 15 hónapos hallgatását -, hogy felfedi: Tadeusz M. volt a sportminiszter gyilkosa. A gyilkosságban való bűnrészesség címén ellene is vádat emeltek, és ezért akár életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik. Azt reméli, hogy feltáró vallomásával enyhítheti a büntetését.

A lány mobiltelefonján hagyott üzenetek vezették el a nyomozókat Jeremiasz Baranskihoz (alvilági nevén Bárányhoz), aki a leghírhedtebb lengyelországi bűnszövetkezet, a pruszkówi maffia bécsi rezidense volt. Baranski és Debski között Inka közvetített, és ő vitte el Baranskinak azt a Debski által küldött 1 millió dollárt, amelyet a bécsi rezidensnek állítólag a kábítószerüzletbe kellett volna fektetnie. Amikor Debski egy év elteltével sem részesült a haszonból, s a pénzét sem kapta vissza, megfenyegette „Bárányt”, hogy feladja a lengyel titkosszolgálatnak. Ezzel kimondta maga felett a halálos ítéletet.

Baranskit az osztrák rendőrség tavaly tavasszal vette őrizetbe egyéb vádak miatt, és osztrák bíróság fog ítélkezni felette, tekintve, hogy osztrák állampolgár.

Tadeusz M.-ről úgy hírlik, hivatásos bérgyilkos volt, egyebek között Ryszard Niemczyktől, a pruszkówi maffia egyik vezéralakjától, Andrzej Kolikowskinak (Pershing), a maffia egykori vezérének nemzetközi körözés alatt álló feltételezett gyilkosától is kapott „megrendeléseket”. A rendőrség jelenleg vizsgálja, hogy nem hajtott-e végre bérgyilkosságokat Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.