időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Óriási aszálykárok Romániában

MTI
2002.06.25. 16:43

Romániában legalább hat halálos áldozatot követelt a heves június kánikula, a hónapok óta tartó aszály pedig elvitte az ország várt gabonatermésének mintegy harmadát - jelentették bukaresti hírforrások.

Az elmúlt napok rendkívüli hősége Craiován három ember halálát okozta. Két moldovai városban, Suceaván és Onestiben is egy-egy halálos áldozatot követelt a kánikula, egy dél-romániai megyében pedig vízbe fulladt egy férfi, aki a kánikulában egy fürdésre veszélyesnek tartott tóban keresett hűsülést. Bukarestben hétfőn – amikor a meteorológiai állomások hőmérői 39 Celsius fok fölötti hőmérsékletet mutattak – több mint ötszázan szorultak kórházi ápolásra a nagy hőség miatt. A napokban sok dolga volt a csíkszeredai mentőállomásnak is, mert a Székelyföldön szokatlan, 35 fokos hőségben nagyon sokan rosszul lettek.

A mezőgazdaságban szükségállapot kihirdetését kérte a kormánytól a román mezőgazdasági termelők egyesületeinek ligája, mert az aszály tönkre tett egymillió hektárnyi őszi gabonát és több mint kétmillió hektárnyi tavaszi vetésű terményt. Az idén a hektáronkénti átlagos gabonatermés 14-16 mázsa között mozog – jelentette be a román farmerek ligájának elnöke, aki szerint árpából 300 és 1800 kilogramm, búzából pedig négy és húsz mázsa között alakul az átlagos hozam. Ilyen körülmények között, az aszály miatt a termelési költségeknek még a harminc százaléka sem térül meg a gazdák számára – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.