Kornélia 2024. március 3.
logo

Rakétatámadás Kabulban

MTI
2002.06.29. 13:30

Rakéta csapódott be szombat reggel a kabuli repülőtér térségében, ahol az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik kulcsfontosságú támaszpontja van. <br/>

Az afgán belügyminisztérium illetékese közölte: a robbanásban senki sem sérült meg és anyagi károk sem keletkeztek. A lövedék a légikikötő környékén csapódott be, és akkor még nem tudták megmondani a detonáció okát.

Nem tudni, kik voltak a támadók. Az afgán hatóságok szerint vagy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai, vagy a külföldi erők (ISAF) afganisztáni jelenlétét, illetve Hamid Karzai ideiglenes államfő kormányát ellenző fegyveresek indították a rakétát.

Közben szombaton délután a fővárostól 500 kilométerre délre lévő Szpinboldakban a tűzoltók még mindig birkóztak a pénteken egy lőszerraktárban történt robbanás miatt keletkezett lángokkal. Csaknem egy nappal a detonáció után a még fel nem robbant lövedékek újabb és újabb robbanássorozatokat okoznak. „Mintha rakétaeső hullana a városra” – fogalmazott az egyik helybéli.

A robbanás oka egyelőre nem ismeretes. Nincs kizárva, hogy támadás érte a raktárt. Egy szemtanú látni vélte, hogy kézigránátot dobtak az épületre. A legfrissebb adatok szerint legkevesebb huszonöten vesztették életüket, de több személyt még mindig eltűntként tartanak számon. A pakisztáni határ közelében lévő Szpinboldak az Afganisztánba hazatérő menekültek egyik fogadóállomása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.