időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Sietni kell az ügynöktörvénnyel

MNO
2002.06.25. 21:29

Az ügynöktörvény MSZP-s módosító javaslatáról beszélt az m1 Aktuális című műsorában Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Bárándy szerint a teljes lista nyilvánosságra hozatalának iszonyú hatása lehet, ezért jogászként még dolgozna a javaslaton, de a politikusok sürgetik a javaslatot.

Az ügynöktörvény MSZP-s módosító javaslatáról beszélt az m1 Aktuális című műsorában Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Bárándy szerint azért sietnek a politikusok a módosító javaslatok benyújtásával, mert a Fidesz és az MDF is hasonló indítványon dolgozik és azt tárgyalja előbb az országgyűlés, amelyiket korábban nyújtottak be. A miniszter kifejtette: jogászként még dolgozna a javaslaton, de a politika mást gondol, így kell megtalálni az optimumot.

A műsorvezető felvetésére, hogy Medgyessy Péter a parlamentben még arról beszélt, hogy minden volt ügynök nevét nyilvánosságra hozzák, a tervezetben viszont ez nem szerepel, Bárándy kifejtette: alkotmányossági szempontból ez nehezen védhető, hiszen az informálódás jogával szemben áll a személyes szabadsághoz való jog.

A miniszter szerint itt egyensúlyozni kell, hiszen a teljes listának iszonyú hatása lehet, például azok esetében, akiknek a szülei voltak beszervezve. Hozzátette: szintén kérdéses, hogy mi legyen a volt közszereplőkkel, valamint azokkal, akik az átvilágítóbírák felszólítására lemondtak vállalt közszerepükről, hogy titokban maradhasson múltjuk.

Az igazságügy-miniszter elmondta: a kormánypárti tervezet szerint kevesebb bizonyíték is elegendő lenne ahhoz, hogy valakit ügynöknek tekintsenek, viszont könnyebb lesz a jogorvoslati lehetőség is. Bárándy elmondta: az átvilágítóbírák helyét egy bizottság veszi át, amibe több személy, például az igazságügy és a kulturális miniszter jelöl majd tagot. A független bírák a jogorvoslati szinten lépnének be a vizsgálatba.

A kutatókkal kapcsolatban Bárándy elmondta: őket nem csak személyes érdeklődés vezérli, hanem a történelmet tárják fel, nekik ezért lenne lehetőségük betekinteni az összes dokumentumba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.