A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Sietni kell az ügynöktörvénnyel

Az ügynöktörvény MSZP-s módosító javaslatáról beszélt az m1 Aktuális című műsorában Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Bárándy szerint a teljes lista nyilvánosságra hozatalának iszonyú hatása lehet, ezért jogászként még dolgozna a javaslaton, de a politikusok sürgetik a javaslatot.

MNO
2002. 06. 25. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügynöktörvény MSZP-s módosító javaslatáról beszélt az m1 Aktuális című műsorában Bárándy Péter igazságügy-miniszter. Bárándy szerint azért sietnek a politikusok a módosító javaslatok benyújtásával, mert a Fidesz és az MDF is hasonló indítványon dolgozik és azt tárgyalja előbb az országgyűlés, amelyiket korábban nyújtottak be. A miniszter kifejtette: jogászként még dolgozna a javaslaton, de a politika mást gondol, így kell megtalálni az optimumot.

A műsorvezető felvetésére, hogy Medgyessy Péter a parlamentben még arról beszélt, hogy minden volt ügynök nevét nyilvánosságra hozzák, a tervezetben viszont ez nem szerepel, Bárándy kifejtette: alkotmányossági szempontból ez nehezen védhető, hiszen az informálódás jogával szemben áll a személyes szabadsághoz való jog.

A miniszter szerint itt egyensúlyozni kell, hiszen a teljes listának iszonyú hatása lehet, például azok esetében, akiknek a szülei voltak beszervezve. Hozzátette: szintén kérdéses, hogy mi legyen a volt közszereplőkkel, valamint azokkal, akik az átvilágítóbírák felszólítására lemondtak vállalt közszerepükről, hogy titokban maradhasson múltjuk.

Az igazságügy-miniszter elmondta: a kormánypárti tervezet szerint kevesebb bizonyíték is elegendő lenne ahhoz, hogy valakit ügynöknek tekintsenek, viszont könnyebb lesz a jogorvoslati lehetőség is. Bárándy elmondta: az átvilágítóbírák helyét egy bizottság veszi át, amibe több személy, például az igazságügy és a kulturális miniszter jelöl majd tagot. A független bírák a jogorvoslati szinten lépnének be a vizsgálatba.

A kutatókkal kapcsolatban Bárándy elmondta: őket nem csak személyes érdeklődés vezérli, hanem a történelmet tárják fel, nekik ezért lenne lehetőségük betekinteni az összes dokumentumba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.