időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Solana elítéli az izraeli merényletet

MTI
2002.06.18. 11:09

Solana, Piqué, Petersen és Ciampi is elítéli a kedd reggeli jeruzsálemi palesztin öngyilkos merényletet.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője élesen elítélte kedden a csaknem húsz halálos áldozatot követelő jeruzsálemi öngyilkos merényletet, amelyet reggel követett el egy palesztin szélsőséges. Solana hangsúlyozta, hogy semmivel sem menthető az ártatlan civilek elleni gyilkos támadás. – Iszonyattal látom, hogy milyen fokra jutott az erőszak, amelynek továbbra is ártatlan civilek a fő áldozatai – olvasható brüsszeli nyilatkozatában. A magas rangú EU-tisztségviselő rámutatott: bátorságra és koncepcióra lenne szükség mindkét fél (az izraeliek és a palesztinok) részéről a konfliktus feloldásához.

Az EU soros elnökének tisztét betöltő Spanyolország külügyminisztere, Josep Piqué, elítélve a „gyűlöletes tettet” rávilágított arra, hogy a tettesek nemcsak a békének, de a palesztin népnek is ellenségei, mert leginkább éppen a palesztin népnek lenne érdeke a békefolyamat újraindítása.

Élesen elítélte a terrorakciót Jan Petersen norvég külügyminiszter is, érthetetlennek nevezve azt a cinizmust és brutalitást, amely az ilyen terrorcselekmények szervezőit és elkövetőit jellemzi. Felszólította a palesztin hatóságokat: gondoskodjanak az újabb merényletek megakadályozásáról, és az elkövetett terrorakciókért felelős személyek bíróság elé állításáról. Norvégia adott otthont 1993-ban az első izraeli–palesztin béketárgyalásoknak.

Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök is elítélte a merényletet, és felszólította az Európai Uniót, hogy segítse kezdeményezéseivel a közel-keleti válság megoldását. Hangsúlyozta: ki kell aknázni a terrorizmus elleni fellépésben azokat az új lehetőségeket is, amelyek a NATO és Oroszország szorosabb partnerkapcsolatában rejlenek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.