időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Szkander vagy szabályszegés?

MTI
2002.06.17. 10:02

Elmaradt a Schmitt Pál berni nagykövet hazarendelése ügyében pénteken kezdeményezett vita az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén, mivel a képviselők többsége leszavazta a javasolt napirend megtárgyalását.

Az ülésen – ahogy azt pénteken már előre jelezte – nem jelent meg a meghívott Kovács László külügyminiszter, és Bársony András politikai államtitkár, illetve más vezető sem képviselte a tárcát. Kovács László pénteken azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy meglepte az értesítés, mivel Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke nem egyeztetett vele az időpontról, amely egyébként sem megfelelő számára.

Németh Zsolt a hétfői rendkívüli ülésen kijelentette: a külügyminiszter jogszabály-ellenesen járt el Schmitt Pál hazarendelésekor, mivel a tartós külszolgálatról szóló, március 1-jétől hatályos kormányrendeletben foglaltak ellenére nem adott lehetőséget a nagykövetnek, a neki járó két hónapos idő kitöltésére állomáshelyén, így a misszióvezetőnek nem volt módja az ilyenkor szokásos búcsúlátogatásokra. Kiemelte, az elmúlt ciklusban egyszer sem fordult elő, hogy vagy Martonyi János külügyminiszter vagy államtitkára ne ment volna el egy ülésre, ha arra meghívták.

A bizottsági elnök felolvasta azt a levelet, amelyet a külügyminiszter írt neki. Ebben Kovács László hangsúlyozza, hogy előre egyeztetett programjuk miatt nem tud sem ő, sem pedig Bársony András részt venni az ülésen. A diplomáciai vezető azt javasolta, hogy a testület szerdai rendes ülésén tárgyalják meg Schmitt Pál hazarendelésének kérdését.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság alelnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Németh Zsolt „nyilvánvaló belpolitikai szkanderezés céljából” hívta össze ilyen szűk határidővel a rendkívüli ülést, a külügyminiszterrel történt időpont-egyeztetés nélkül. Hozzáfűzte: az SZDSZ egyeztetett időpontban szívesen támogatja a kérdés megtárgyalását.

Hasonlóképpen nyilatkozott Hárs Gábor, a bizottság szocialista alelnöke is. Elmondta, hogy szerdán lehetőség kínálkozik a Schmitt-ügy megvitatására.

Rockenbauer Zoltán fideszes alelnök azt fejtegette, hogy mindenképpen indokolt volt a rendkívüli ülés összehívása, mivel az ügy olyan súlyú, hogy nem tűrhetett halasztást. Furcsának nevezte, hogy a Külügyminisztérium vezetői közül senki sem ért rá.

Csapody Miklós (MDF) úgy vélte, alkotmányos jogokról és kötelezettségekről van szó. – A minisztérium vezetésének minden körülmények között meg kell jelennie az Országgyűlés bizottsága előtt, mert a távolmaradás további belpolitikai konfliktusok forrásává válhat – jelentette ki.

A külügyi bizottság végül 12:9 arányban nem támogatta a vita lefolytatását a külügyi vezetők távollétében. Schmitt Pál berni nagykövet hazarendelését a testület szerdai rendes ülésén tárgyalja meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.