időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Új közlekedési tervek Budapesten

MTI
2002.06.26. 15:30

A főváros kezdeményezésére a Bosnyák térig meghosszabbítják a 4-es metró nyomvonalát, a beruházás finanszírozásáról új tárgyalásokat kezdenek az EIB-bel és megépítik az M0-ás északi Duna-hídját is - ezt Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester jelentette be szerda délutáni megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.

A mintegy egyórás késéssel kezdődött tájékoztatón a miniszter és a főpolgármester részletezte azokat a terveket, amelyeknek megvalósításáról rövidesen közös munkacsoportok tárgyalnak tovább. Csillag István elmondta: úgy tekintik, hogy „Budapest kormányzati blokádja” véget ért és ennek megfelelő kormányzati magatartást tartanak indokoltnak. Véleménye szerint a kormányzat teljes mértékig tisztában van Budapest pénzügyi helyzetével, és elszánt abban, hogy az ország lehetőségeivel összhangban, megtegye azokat a szükséges lépéseket, amelyeket egy négyéves országos finanszírozási program a kormány számára lehetővé tesz.

Demszky Gábor a 4-es metrót kiemelt kérdésként kezelve beszámolt arról, hogy a Bosnyák térig való meghosszabbítással 200 ezer ember utazását könnyíthetik meg. Szerinte a budaörsi virágpiacig való meghosszabbítás nem érintene ennyi embert. Közölte: ha jövőre kiírják az új metrótendert, akkor négy-öt év múlva készülhet el a beruházás. Elmondta, hogy a finanszírozásról tárgyalnak a PM-mel és a miniszterelnökkel. Ezen a főváros felveti majd azt is, hogy a beruházás teljes körűen kormányzati forrásból valósuljon meg. Ezzel ellentételezhetnék azt a több mint 100 milliárd forintos veszteséget, amit – a főpolgármester szerint – a fővárosiak által leváltott előző kormány elvont Budapesttől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.