időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Újabb összecsapások Kasmírban

MTI
2002.06.16. 11:42

Újabb fegyveres incidensek törtek ki vasárnap Kasmír indiai részén: szakadár muzulmán fegyveresek agyonlőttek 5 hindu nemzetiségű polgári személyt. Az indiai biztonsági erők pedig 3 lázadóval végeztek a vitatott hovatartozású himalájai térségben.

Egy indiai rendőrtisztviselő elmondta: a fegyveresek a Dzsammutól – Dzsammu és Kasmír szövetségi állam téli fővárosától – keletre fekvő Balmatkote falun ütöttek rajta, amelynek hindu lakossága kisebbséget alkot a muzulmán többségű szövetségi államban. A fegyveresek behatoltak a házakba és vaktárban tüzelni kezdtek – öt lakost megöltek, másik négyet megsebesítettek.

Az állam nyári fővárosától, Szrinagartól nyugatra fekvő Bugdam körzetben az indiai fegyveres erők pedig egy Pakisztán-barát lázadó csoport három tagjával végeztek. A tűzpárbajban két indiai katona is megsebesült. A csoport, a Hizb-ul-Mudzsahedin a legnagyobb kasmíri fegyveres muzulmán szakadár szervezet, amely a terület függetlenségéért vagy a szomszédos, szintén muzulmán többségű Pakisztánnal való egyesüléséért harcol.

Az újabb incidensek azután törtek ki, hogy a nemzetközi erőfeszítések hatására az elmúlt egy hétben enyhült a két rivális atomhatalom, India és Pakisztán közötti feszültség. A két ország 1947-es függetlenné válása óta három háborút vívott egymással, közülük kettőt Kasmírért. India és Pakisztán az elmúlt fél évben közel egymillió katonát sorakoztatott fel közös határa és a kasmíri tűzszüneti vonal mentén.

A feszültség további enyhülésének jeleként az indiai nemzetbiztonsági tanács szombaton engedélyezte, hogy a határra kivezényelt katonák június végétől szabadságot vehessenek ki. Indiai katonai források vasárnap közölték, hogy az állomány negyede közel egyhónapos eltávozásra kapott engedélyt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.