időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Varsó: elítélt sztálinista börtönfelügyelő

MTI
2002.06.18. 09:35

Egy varsói bíróság kedden 5 évi szabadságvesztésre ítélte Tadeusz Szymanski volt belügyi alezredest, a Rakowiecka utcai börtön egykori felügyelőtisztjét politikai foglyok válogatott kínzása miatt.

A ma 73 esztendős Szymanski a sztálinista korszakban a Varsó Mokotów kerületében álló hírhedt X. pavilon felügyelőjeként különleges kegyetlenséggel bántalmazta a német megszállók, majd a szovjetek ellen harcoló Honi Hadsereg (AK) és a lengyel függetlenségi ellenállás tagjait. Ütötte-verte, rugdalta a foglyokat, arra kényszerítette őket, hogy órákon át mozdulatlanul vigyázzban álljanak, nyitott ablaknál hideg vízzel locsolta, különzárkába záratta őket. Egyes tanúvallomások szerint saját kezűleg több halálos ítéletet is végrehajtott, és a kivégzett foglyok fejét szétverette.

Szymanskit hasonló vádak miatt 1996-ban egy másik belügyi tiszt, a ma már nem élő Adam Humer perében négy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek felét töltötte le.

A szadista börtönfelügyelő az utolsó szó jogán elmondott beszédében azzal védekezett, hogy maga is a totalitarizmus áldozata volt. II. János Pál pápa megbocsátásra, kiengesztelődésre felhívó szavaira is hivatkozott. Ahogy a lengyelek meg tudtak bocsátani a németeknek, ugyanúgy egymásnak is meg kell tudni bocsátaniuk – mondta. Az ítélet nem jogerős, a védő fellebbezést jelentett be.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.