időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

2003. február 19.

MNO-összeállítás
2003.02.19. 10:44

Magyar Nemzet: Fogynak a helyi pénzek; Magyar Hírlap: Már idén kérhetünk uniós áfaszámot; MSZP-platformosok: nem jó másodállásban pártot vezetni; Népszava: Kész a 15 éves lakásprogram; Népszabadság: Magyar nukleáris szakértő készül Irakba.

Magyar Nemzet: Fogynak a helyi pénzek

Egyre nagyobb számban kénytelenek a vis maior alapokat igénybe venni az önkormányzatok a hóhelyzet miatt. Lamperth Mónika belügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a védekezésre elsősorban a helyi költségvetésben erre elkülönített pénzt kell felhasználni. Ha a helyi keret elfogyott, a megyei vis maior alapokból (összesen mintegy 1,2 milliárd forint) igényelhetnek a települések, illetve a BM kétmilliárdos központi alapjából. Ha pedig az is elfogyna, a kormány akkor is „helytáll” – ígérte Lamperth. Kiss Péter munkaügyi miniszter elmondta: a kormányzat a közhasznú foglalkoztatás kereteiből, munkanélküliek foglalkoztatásával segíti majd az érintett – jórészt egyébként magas munkanélküliségi arányú – területeken a védekezést. A veszélyben levő hat megye a Munkaerő-piaci Alapból összesen 440 millió forint támogatást kaphat. A megyei munkaügyi tanácsok pedig a mintegy 5,2 milliárd forintos, a közhasznú foglalkoztatásra szánt keretből járulhatnak pénzhez.

Magyar Hírlap: Már idén kérhetünk uniós áfaszámot

Már az idei első negyedéves áfabevallás során megkérhetik uniós áfaszámukat azok, akik 2004 májusát követően üzleti kapcsolatot kívánnak fenntartani a 15 tagállam és a kilenc jövőre csatlakozó ország cégeivel. Ilyen magyar vállalkozó ma 25 ezer van. Ők bevallásukon egy x-szel jelölhetik igényüket. Az áfa központi szerepet fog betölteni életükben, ugyanis az EU-n belül nincsenek határok, így a vámok helyét átveszi az áfa. Az áfára az EU-ban csak keretszabályok vonatkoznak, a részletekről minden állam maga dönt. Ez komoly veszélyekkel járhat a kereskedők számára, hiszen minden ország szabályait, amellyel kapcsolatban állank, meg kell ismerniük, és nem bízhatnak senkiben, mert a másik fél szabálytalansága esetén is könnyen ráfizethetnek. Ezért ellenőrizzék előre, partnerüknek van-e érvényes áfaszáma, és őrizzenek meg minden számlát, mert a büntetés börtön is lehet, figyelmeztetnek a szakértők, akik szerint az áfa a költségmegtakarítás és a versenyképesség fontos forrása lehet.

MSZP-platformosok: nem jó másodállásban pártot vezetni

Az MSZP két legerősebb platformjának vezetői találkoznak ma este Budapesten. A szocialisták március végi tisztújító kongresszusa előtt közös nyilatkozatban sürgetik a párt programjának megújítását – értesült lapunk. A párt hagyományos baloldali értékeit megjelenítő Baloldali Tömörülés, valamint az ennek ideológiai ellenpontjaként, a „liberális” szárnyként számon tartott Társulás a Szociáldemokrata Értékekért arra készül, hogy megfogalmazza az új program fő téziseit. Úgy tudjuk, hogy a „Bal” a párt szervezetének megújulását szolgáló tervezetet is letesz az asztalra. Ezzel az MSZP helyi, illetve regionális jelenlétének megerősítését szolgálná, hogy az MSZP gyorsabban tudjon reagálni a választók igényeire. A mai találkozón a Kiss Péter munkaügyi miniszter vezette „Bal” és a Vitányi Iván képviselő által fémjelzett „Tömörülés” várhatóan megvitat egy politikai helyzetelemzést, amely kritikusan értékeli a jelenlegi pártvezetők tevékenységét. Vitányi kérdésünkre megerősítette a találkozó tényét, ám annak részleteiről nem kívánt nyilatkozni. „Az MSZP-nek attól, hogy kormányra került, nem szabad pártként megszűnnie. Mi több, kaput kell nyitnia a minél szélesebb tömegbázis elérése érdekében. Nem jó, ha a pártot másodállásban vezetik” – fogalmazott lapunknak az egyik szervező.

Népszava: Kész a 15 éves lakásprogram

Négy lakásüggyel kapcsolatos törvényt terjeszt ősszel a kormány az Országgyűlés elé. Az új lakásszövetkezet, a társasházi, az építésügyi igazgatásról szóló és a lakbértörvény várhatóan január 1-jén lép hatályba. A 15 éves nemzeti lakásprogram két kiemelt célja a bérlakásépítés és a felújítás. Elkészült a 15 éves nemzeti lakásprogram. A hamarosan tárcaközi egyeztetésre kerülő anyag a bérlakásépítésre és a lakásfelújításra koncentrál. A lakbérrendszer működésére lakásügyi hivatal létrehozását tervezik. – A mai támogatási rendszer nem érte el az alacsony jövedelműeket, a hajléktalanokat, a sokgyermekes családok jelentős részét. Egyértelmű viszont, a kedvezményes lakáshitelek az esetek túlnyomó részében valós lakásigényt elégítettek ki – szögezte le tegnapi tájékoztatóján a lakásügyi kormánymegbízott. Csabai Lászlóné hozzátette: a támogatási formán alapvetően nem kívánnak változtatni, csupán a befektetési célú ingatlanvásárlások túlzott állami támogatásának szeretnék elejét venni. Megőrzik a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatást, s támogatásokkal ösztönzik a panelfelújításon túlmenően a belső városrészek rehabilitációját, a csalkádi házak komfortnövelő beruházásait. Elkészült négy törvény módosításának terve is. Az őszi parlamenti ülésszakra terjesztik az Országgyűlés elé a társasházak működését szabályozó törvényen kívül az építési igazgatásról és a lakásszövetkezetekről szóló szabályokat is. A lakbértörvényről még egyeztetnek.

Népszabadság: Magyar nukleáris szakértő készül Irakba

Március másodikán csatlakozik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség iraki nukleáris ellenőrzési csoportjához Pető Ákos, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetője. Pető megbízatása várhatóan május 3-ig tart. Ha időközben megindul a katonai akció Irak ellen, a szakembert a nemzetközi szervezet menekíti ki az országból.
Ha a fegyverek közbe nem szólnak, akkor március 2. és május 3. között magyar résztvevője is lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) iraki ellenőrzési csoportjának. Mint emlékezetes, a NAÜ még tavaly novemberben kérte fel Magyarországot, hogy delegáljon szakembert az iraki nukleáris ellenőrzési csapatába: az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Pető Ákos fizikust, a hivatal főosztályvezetőjét jelölte a feladatra. Pető itthon is hasonló területen dolgozik: az általa vezetett osztály feladata, hogy nemzetközi garanciákat adjon arról, Magyarország kizárólag békés célra használja a nukleáris energiát, nem folyik nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos tevékenység. – A NAÜ ezt minden, az atomsorompó-egyezményt aláíró országban ellenőrzi, így tudom, hogy az ügynökség milyen módszereket alkalmaz, melyek a kritikus objektumok – mondta lapunknak a szakember, akinek ez lesz az első külföldi ellenőrző missziója. Pető Ákos először Bécsbe utazik, ahol egyhetes felkészítési programban vesz részt: itt ismerkedik meg a konkrét iraki feladatokkal. A szakember azt sem zárja ki, hogy végül mégsem kerül sor a kiutazására, hiszen az elkövetkező két hétben gyökeresen megváltozhat a politikai és katonai helyzet. Ha a háború Irakban éri, akkor a NAÜ-nek jól átgondolt evakuálási terve van munkatársai kimentésére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.