Cukorgobelinnel lett világbajnok

Molnár Lajos
2003. 02. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éliás Zsolt orosházi, negyedik emeleti lakásán gyönyörű gobelinképet látunk Vitorlások a háborgó tengeren címmel. A falikép elkészítése nagy türelmet igényel – hát még, ha cukorból készült! A huszonnyolc éves fiatalember Luxemburgban legutóbb ezzel a munkájával nyert aranyérmet a szakács- és cukrász-világbajnokságon.
Szőke hajú, mosolygós fiatalember nyit ajtót, mögötte tizenöt hónapos kislánya topog, s a feleségét is otthon találjuk. Mint ahogyan Zsolt magyarázza, a cukrászatban is vannak kihívások, az egyik például az, hogy a szakmunkásnak mesterlevele legyen. Ezt 1999-ben kapta meg. A másik vágya az volt, hogy versenyen valami maradandót alkosson – mára ez is teljesült. Ehhez persze az is kellett, hogy az ezredfordulón három hónapig Egerben dolgozzon, Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrász műhelyében.
Házigazdánk egy belső szobába tessékel, ahol három népművészeti „díszpárna” és egy díszes torta társaságában a gobelint vehetjük szemügyre.
– Ezeket Kopcsik Lajos műhelyében készítettem – mutat a három díszpárnára Zsolt – az egyik kalocsai richelieu, a másik hevesi, a harmadik pedig matyó mintás. Mivel ezek dekorációs anyagok, közepükbe műanyag lemezt tettünk, erre jött a cukortészta zselatinból, porcukorból és vízből. Amikor megszáradt, simára csiszoltuk, élelmiszer-színezékkel festettük, rárajzoltuk a mintát, végül tojásfehérjéből és porcukorból készült színezett anyaggal betöltöttük a kirajzolt mintákat.
A világbajnok mestercukrász történetét tovább szőve megtudjuk, hogy Kopcsik Lajos ajánlott neki a versenyzéshez egy csapatot. A leendő társak mindenekelőtt arra voltak kíváncsiak, mire képes. Javasolták, induljon el a 2000 februrárjában megrendezett országos versenyen. A Hófehérkét és a hét törpét ábrázoló tortával ezüstérmet szerzett.
– A szakács- és cukrász-világbajnokság közel egy hétig tartott – meséli Zsolt –, harmincnégy ország több száz versenyzője vett részt rajta. Mindennap más-más termékeket mutattak be. Több kategóriában folyt a verseny, én a cukrászok művészeti kategóriájában indultam. A Bácska–Kiskunság–Bugac régiót képviselő öttagú csapatunk nagyon jó eredményt ért el: összesen nyolc aranyérmet, hét ezüstöt és egy bronzot hoztunk haza.
Az aranyérmet érő munkáról elmesélte: a gobelint megtévesztésig idéző technikát már Kopcsik Lajos műhelyében is gyakorolta, úgy gondolta, ha a világbajnokságra sikerül nagy méretben és igényesen elkészítenie, akkor az komoly színvonalat képviselhet a versenyben.
– Talánom kellett egy olyan szitanyomatot, ahonnan lemásolhatom a képet – magyarázza a cukrászvilágbajnok a kép mellett. – Ez szintén cukoralapra készült, arra rárajzoltam a mintát. A gobelinöltéseket itt tojásfehérje és porcukor keveréke helyettesíti, az öltések helyett pöttyöket tettem. A kép százhuszonnégy centiméter széles, hatvankét és fél centiméter magas, ehhez tizenkét kilogramm porcukrot és ötven tojás fehérjéjét használtam fel. Aranyozott kerete is cukorból van.
Elmondja, színenként és soronként készült a kép, egyszerre csak egy színt kevert ki, és azt vitte fel, mert ugyanazt a színt nem lehet kétszer egyformán kikeverni. A napi munka mellett – szabad időben, szabadnapokon –, fél év alatt készült el vele. Ha csak ezzel foglalkozhatott volna, két hónap alatt befejezi.
– Családos ember egyfolytában hosszabb ideig nem versenyezhet – sóhajt Zsolt –, mert azt már a családi életünk sínylené meg. Fél évig alig találkoztam a családommal. Szerencsémre a feleségem nagyon megértő, mert belülről ismeri ezt a szakmát, korábban ő is abban a cukrászdában dolgozott, ahol én, ott ismerkedtünk össze.
Orosházi világbajnokunk a két év múlva esedékes olimpiát kihagyja: a fekete szemű Petra mellé kistestvért szeretnének. Legközelebb négy év múlva, a következő világbajnokságon szeretne indulni. Megtudjuk, hogy a cukorgobelinnek már megvan az állandó helye: Egerbe kerül. A város felkérésére Kopcsik Lajos marcipánmúzeumot hoz létre, a tervek szerint két éven belül megnyílik.
Nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem, ez a világbajnokság anyagiakban mit hozott a huszonnyolc éves fiatalembernek.
– Erkölcsi sikert, referenciának számít – feleli Zsolt –, ami jó esetben a munkám elismerésében is megmutatkozik. A cukrászdában emelték is a fizetésemet, elvégre most már világbajnok dolgozik nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.