időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Egészségügyi szakdolgozók kamarája jövőre?

MNO
2003.02.12. 12:28

A képzés, a továbbképzés és az ellenõrzés lenne a feladata az egészségügyi szakdolgozók jövõre létrehozandó kamarájának. Errõl a Magyar Szocialista Párt tájékoztatóján volt szó.

A tervek szerint a jövõ év elejétõl egészségügyi szakdolgozói kamara ügyelne a minõségi betegellátásra. A kamara felállítását évek óta halogatják, már háromszor volt valamilyen tervezet a parlament elõtt, de egyelõre nem történt elõrelépés. Ám az uniós csatlakozás miatt a köztestület létrehozásával nem lehet tovább várni – közölte Schwartz Tibor, a MSZP Egészségügyi Munkacsoportjának vezetõje.

Kifejtette: csak egy köztestület képes arra, hogy megfelelõen elbírálja, elfogadható-e a Magyarországon munkát vállalni akaró egészségügyi dolgozók szakképesítése. A kritériumokat ennek a kamarának kell majd meghatároznia, de ez a köztestület dönt majd a képzésrõl, továbbképzésrõl is – tette hozzá Schwartz Tibor.

Különben már elkészült a szakdolgozói kamaráról szóló törvényjavaslat normaszövege, az utolsó csiszolásokat most végzik rajta, így az hamarosan a parlament elé kerülhet. Schwartz Tibor megjegyezte, a jövõ évi költségvetésben erre a célra is különítenek el pénzt, hiszen biztosítani kell a kamara mûködését is.

Vojnich Mária, az Egészségügyi Bizottság szocialista elnöke közölte: szakmai és társadalmi egyeztetést indítványoznak a kórháztörvényrõl. A cél az, hogy javuljon a szolgáltatások minõsége, méghozzá úgy, hogy az üzemeltetõk, tulajdonosok érdekeltek legyenek abban, hogy hatékonyan mûködjön az intézményük – olvasható a Radio.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.