Mátyás 2024. február 24.
logo

Február 6.: Magyar politikai élet

MN-összefoglaló
2003.02.06. 21:17

A kormány átengedné az USÁ-nak a magyar légteret; Kinevezték az LB elnökhelyettesét; ÁSZ: nagyobb hatáskör?; Megállapodás az egyházak finanszírozásáról; Rétegadó lett az Eva; Tüntetés a Weiss Manfréd kórházért; KEHI: hetvenmilliárd forint veszett kárba; László Csaba a Távol-Keleten; Ellentétes hatást válhat ki az EU-kampány

A kormány átengedné az USÁ-nak a magyar légteret
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter bejelentette: a kormány támogatná, ha az USA egy esetleges Irak elleni háborúhoz a magyar légtér használatát kérné. Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke szerint a kormány ismét felelőtlenül és elhamarkodottan nyilatkozik.

Kinevezték az LB elnökhelyettesét
Mádl Ferenc köztársasági elnök ma kinevezte Rabóczki Edét a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesi tisztségére. Az államfő támogatja a Néprajzi Múzeumnak helyet adó egykori Kúria épületének visszaszolgáltatását az LB részére. Szili Katalin házelnök is támogatja, hogy az LB minél hamarabb visszakapja az egykori Kúria épületét.

ÁSZ: nagyobb hatáskör?
Szili Katalin, az országgyűlés elnöke levélben fordult a kormányfőhöz, hogy a közvetlenül a parlamenthez tartozó intézmények költségvetésére ne a kormány, hanem az országgyűlés tegyen javaslatot. A házelnök ígéretet tett arra, hogy a tavaszi ülésszakon mindent megtesz a parlament azért, hogy az ÁSZ két hiányzó alelnökét megválassza.

Megállapodás az egyházak finanszírozásáról
A kormány és a történelmi egyházak vezetői megállapodtak az idei költségvetés egyházakat érinto részéről. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az Országházban tartott megbeszélés után elmondta, hogy tíz napon belül kidolgozzák a támogatások elosztását az egyes egyházak között.

Rétegadó lett az Eva
A Medgyessy-kormány becsapta és félrevezette a vállalkozókat: az egyszerűsített vállalkozói adó mind szakmai, mind politikai értelemben egyértelmű bukás, mivel nem azok választották akiknek ígérték – jelentette ki Tállai András, a Fidesz-frakció mai sajtótájékoztatóján.

Tüntetés a Weiss Manfréd kórházért
Három alternatívát vázolt fel a Csepeli Weiss Manfréd kórház tervezett átalakításával kapcsolatban Szolnoki Andrea, főpolgármester-helyettes mai sajtótájékoztatóján. Balla Károly, a szombati kórházbezárás elleni tüntetést szervező Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) budapesti bizottsági elnöke nem ért egyet Szolnoki Andrea elképzeléseivel. Több törvény módosítását is javasolja a Kormányzati Ellenorzési Hivatal, miután jogszabályi kuszaságot is lát gyakran a helytelen gazdálkodás mögött.

KEHI: hetvenmilliárd forint veszett kárba
Ezermilliárd, vagyis egybillió forint költségvetési pénz felhasználását ellenőrizte az elmúlt fél évben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, és úgy találta, hogy 70 milliárd forint veszett kárba hűtlen vagy hanyag kezelés, néhány esetben csalás, jogosulatlan előny, netán irathamisítás miatt.

László Csaba a Távol-Keleten
Nem helytálló az a feltételezés, hogy László Csaba 12 napos, távol-keleti útja 15 millió forintba került volna – jelentette ki a Pénzügyminisztérium szóvivője a Magyar Hírlapnak. Közölte: a háromfős delegáció útja pusztán ötmillió forintba került, ebből fejenként 934 ezeret business osztályú jegyekért fizettek, a többi szállás, a biztosítás és a napidíj költsége.

Ellentétes hatást válhat ki az EU-kampány
Ha ez a kormányzati kampány folyik még tovább az országban, akkor még kevesebben lesznek azok akik az Európai Unió mellett fognak majd szavazni a népszavazáson – hangzott el csütörtökön a Magyar Televízió Napkelte című műsorában, amelynek vendége Varga Mihály, volt pénzügyminiszter, a Fidesz-alelnöke volt, aki beszélt a pártját érintő változásokról, továbbá a polgári körökről is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.