időjárás 11°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Nem döntöttek még az új vezérkari főnökről

MNO
2003.02.18. 18:59

A honvédelmi miniszter még nem döntött a posztjáról március elsejével távozó Fodor Lajos vezérkari főnök utódjáról, állítólag a héten szeretne döntést hozni az ügyben. Juhász Ferenc a miniszterelnökkel sem egyeztetett e tárgyban.

A tábornoki posztra három katona esélyes: Szenes Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Havril András altábornagy, a vezérkari főnök jelenlegi helyettese és Bali József vezérőrnagy, a szaktárca védelempolitikai helyettes államtitkára. A miniszterelnök a múlt héten mindhárom jelölttel találkozott. A honvédség leendő vezetőjét a köztársasági elnök nevezi ki a honvédelmi miniszter javaslatára.

A vezérkari főnöki posztot 1999 nyara óta betöltő Fodor Lajos távozása után nem vonul nyugállományba, hanem rendelkezési állományba kerül és már márciusban megkezdi diplomáciai felkészülését. Fodor Lajos a nyár elején foglalhatja el nagyköveti posztját az ausztráliai Canberrában. A honvédelmi miniszter december elején jelentette be, hogy a vezérkari főnök március 1-jével közös megegyezéssel távozik posztjáról.

Juhász Ferenc akkori tájékoztatása szerint, amikor átvette a tárca vezetését, Fodor Lajos felajánlotta távozását. Mint elmondta: a gesztust megköszönte, és azt kérte Fodor Lajostól, hogy mindaddig vezesse a vezérkart, amíg el nem érkezik az idő a váltásra. A miniszter akkor tudatta: a márciusban lezáruló védelmi felülvizsgálat eredménye határozza majd meg azt, hogy milyen feladatai lesznek a magyar hadseregnek, az integrált minisztériumnak és benne a vezérkari főnöknek – olvasható az RTL Online-on..

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.