időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

2003. március 16.: Magyar politikai élet

2003.03.16. 20:05

Engedélyezte a légtérhasználatot a kormány – Fidesz: Mire ez a sietség? – Fideszes a Balatoni Szövetség elnökjelöltje – Kényszerleszállás Ferihegyen – Informális kormányülés Lovasberényben – Orbán: Az EU-csatlakozás érdekházasság

Engedélyezte a légtérhasználatot a kormány

Használhatják Magyarország légterét és kijelölt repülõtereit azok az Irakba tartó amerikai és brit gépek, amelyek az ENSZ határozatainak végrehajtását fogják kikényszeríteni. A magyar kormány lovasberényi ülése után nyilatkozatban közölte: tudomásul veszi, hogy az érvényben levõ parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a légtérhasználatot. A közlemény egyben hangsúlyozza, hogy Magyarország az erõ alkalmazását csak a legvégsõ eszköznek tekinti, és magyar katonát, harcoló alakulatot nem küld Irakba. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tegnap kérte a magyar légtér és a kijelölt repülõterek átengedését.

Fidesz: Mire ez a sietség?

Jóval bonyolultabb a légtérátengedés kérdése annál, hogy egy 1998-ból előbányászott országgyűlési határozattal meg lehessen azt oldani – jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője Kovács László vasárnapi bejelentésére reagálva, miszerint egy érvényben levő határozat értelmében, a kormány saját hatáskörében dönthet a légtér átengedéséről az USA és Nagy-Britannia számára. Áder hozzátette: ha a kormány álláspontja helyes, kérdés, miért volt szükség a Törökország megsegítésére átengedendő kontingensekről a Parlamentben szavazni – ami egyébként, mint a későbbiekben kiderült, éppen a törököknek volt a legkevésbé sürgős. A Fidesz álláspontja egyébként változatlan – közölte Áder –, vagyis a légtér megnyitásához csak NATO-, EU-, vagy biztonsági tanácsi határozat esetén járul hozzá, akkor is országgyűlési döntéssel, amint ez eddig mindig történt. Jelenleg viszont nincs ilyen határozat – tette hozzá.

Fideszes a Balatoni Szövetség elnökjelöltje

Az MNO értesülési szerint Bóka István fideszes országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere a várományosa a Balatoni Szövetség elnöki tisztségének. A tóparti önkormányzatokat összefogó grémium élén 1994–1998-ig Balázs Árpád siófoki polgármester állt, 1998 és 2002 között pedig Szabó Imre, Keszthely polgármestere töltötte be a szövetség elnöki tisztségét. Mivel a szervezet korábban úgy döntött, hogy a három legjelentősebb balatoni város, Siófok, Keszrhely és Füred önkormányzati vezetői egymást váltva töltik be a Balatoni Szövetség elnöki tisztségét, most Füreden a sor.

Kényszerleszállás Ferihegyen

Meghibásodott hajtóműve miatt a Ferihegyi repülőtéren kellett leszállnia egy amerikai C-130 Hercules katonai szállító repülőgépnek vasárnapra virradó éjszaka. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese elmondta: a Törökország védelmének megerősítése céljából logisztikai felszereléseket szállító légi jármű Szlovákia légterében repült, amikor leállt az egyik hajtóműve.

Az amerikai repülőgép eredeti útvonalterve szerint Németországból Szlovákia és Ukrajna légterén keresztül repült volna a romániai Constancába. A repülési szabályok szerint azonban ilyen esetben mindig a legközelebbi repülőtéren kell úgynevezett vészleszállást végrehajtani, ezért Ferihegyen landolt a C-130-as szombat éjjel, nem sokkal 23 óra után. A szállító repülőgép hajtóművének hibáját a Ferihegyi repülőtéren javítják ki, majd a Hercules folytatja útját: várhatóan visszatér az eredeti szállítási útvonalra.

Informális kormányülés Lovasberényben

Informális ülést tart Lovasberényben a kormány vasárnap délután, a tanácskozás előtt a miniszterek és államtitkárok megtekintették a Népszavazás Magyarországon az európai uniós tagságról című kiállítást a helyi művelődési házban. – Az április 12-i ügydöntő népszavazás azért létfontosságú Magyarország számára, mert az embereknek magukénak kell érezniük az akkor hozott döntést – mondta Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: április 12-én minden embernek saját magát kell vállalnia, amikor igent vagy nemet mond, és tudnia kell, miért teszi azt. – Nincs köztes út, nem lehet a kettő között lebegni. A politikusoknak és az ország népének is tudnia kell, hogy igent vagy nemet akar mondani. Nekem az a meggyőződésem, hogy igent kell mondani – tette hozzá Medgyessy Péter.

A kormánytagok „tárlatvezetője” a belügyminiszter volt. Lamperth Mónika elmondta: az Országos Választási Iroda által kezdeményezett kiállítás része annak a tárlatsorozatnak, amelyet a
következő napokban először a megyeszékhelyeken, majd a kisebb
településeken tekinthetnek meg az érdeklődők. A 14 tablóból álló tárlat bemutatja az Európai Unió történetét, intézményrendszerét, tagállamait, a csatlakozási tárgyalások folyamatát, valamint képet ad az eddigi magyarországi népszavazásokról.

Orbán: Az EU-csatlakozás érdekházasság

– Az EU-csatlakozás egy „érdekházasság”, egy lehetőség, amelyet a belépők csak akkor tudnak megfelelően kiaknázni, ha erős, a nemzeti érdekek iránt elkötelezett, azokat jól képviselő kormányok képviselik őket – mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök a lengyelországi Gnieznóban rendezett nemzetközi konferencián. – Magyarország azért lép be az Európai Unióba, mert hiszi és feltételezi, hogy ott jobban tudja nemzeti érdekeit érvényesíteni, mint az egységes Európán kívül – hangsúlyozta Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök vasárnap a lengyelországi Gnieznóban rendezett nemzetközi konferencián. A Poznan közelében fekvő kisvárosban szombaton és vasárnap kétnapos tanácskozást tartottak Quo vadis Europa? címmel az egyesülő Európa jövőjéről, vezető egyházi személyiségek, neves európai politikusok és értelmiségiek, 180 katolikus mozgalom, szervezet és társaság, protestáns és más keresztény felekezetek képviselőinek részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.