időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

2003. március 18.

MNO
2003.03.18. 10:31

Magyar Nemzet – Bankszektor: kiugróan magas profit – Magyar Nemzet: Védjegyet bitorolt Berkowitz – A Magyar Nemzet és a Szabad Föld televízió- és rádióműsor melléklete: Díszletek között...– Népszabadság: Keresik a kórházak a diplomás ápolókat – Magyar Hírlap: Az EU-ban esélyünk sincs a rossz minőségű lábbelikkel

MAGYAR NEMZET


Bankszektor: kiugróan magas profit

Az inflációt többszörösen felülmúlva, 22 százalékkal növelték a bankok nyereségüket tavaly, annak ellenére, hogy a személyi kiadásaik is ötödével bővültek.

Meglepően magas arányú értékvesztést kell elszámolniuk a várhatóan meg nem térülő hiteleik után a lakástakarékoknak – derül ki a bankszövetség friss elemzéséből.

Tavaly a hazai bankszektor mérlegfőösszege ezermilliárd forinttal nőtt, így év végére – a Magyar Fejlesztési Bank adatainak kiszűrése után, ám a lakástakarékokkal, az Eximbankkal együtt számítva – meghaladta a tízezermilliárd forintot – olvasható a Magyar Bankszövetség és a Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. összegzéséből, amelyet a bankközi adatbázis mutatóinak felhasználásával készítettek.Védjegyet bitorolt Berkowitz

Három éven át bitorolta a Traubi és a Traubisoda márkanevet Salamon Berkowitz és B. Izabella – állapította meg nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság.

A tegnapi döntés szerint Berkowitz és társa – mint a bejegyzés nélkül működő Traubi Rt. vezetői – követték el a jogsértést azzal, hogy az osztrák Warimpex AG birtokában lévő üdítőital védjegyét a tulajdonos hozzájárulása nélkül használták.A MAGYAR NEMZET ÉS A SZABAD FÖLD TELEVÍZIÓ- ÉS RÁDIÓMŰSOR MELLÉKLETE

Díszletek között...

Mennyit ér egy színész? Mi köze van Szent Ágostonnak az építészethez? Miért olyan fontos a reggeli kávé? A válaszokat az ötvenöt éves Cserhalmi Györgytől tudhatjuk meg.

Mit üzen az embereknek az elkövetkezendő időkre? – hangzik a kérdés, s Cserhalmi Görgy válaszol: – Azt, hogy reggel békében és nyugalomban igyák meg a kávéjukat. Élvezzék az ízét, az illatát, és vegyék észre, hogy nincs az a reggeli politikai műsor, amely ehhez képest ne zsákbafutás vagy léggömbborotválás lenne.

Mert amit ott mondanak, az úgyis arról szól, hogy a fene egye meg ezt az országot, úgy, ahogy van. Miért nem hajlandó belátni mindenki, hogy itt csak ezerötszáz embernek szabad jól élni? Ezért is drukkolok az Európai Uniónak. Hogy mindenkinek a gyereke elmehessen tanulni, ne csak bizonyos embereké.


MAGYAR HÍRLAP


Keresik a kórházak a diplomás ápolókat

A hazai kórházakban mind több a diplomás ápoló, akik egyebek között anatómiával, kórtannal, biológiával, kémiával foglalkoznak főiskolai tanulmányaik során.

Magasabb fizetésük a kórházi vezetők szerint ma már nem okoz bérfeszültséget, hiszen más feladatokat látnak el, mint alacsonyabb végzettségű kollégáik, sokan közülük középvezetőként dolgoznak.

A rendszerváltozás idején Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán kezdtek diplomás ápolókat képezni.

Először csak levelező, aztán nappali tagozaton is – mondta el érdeklődésünkre dr. Mészáros Judit, a főiskolai kar főigazgatója, akinek adatai szerint a kemény felvételi vizsga ellenére 1993-tól tavalyig már 590-en végeztek levelező és 376-an nappali tagozaton.

Az EU-ban esélyünk sincs a rossz minőségű lábbelikkel

Uniós csatlakozással vagy anélkül, a távol-keleti lábbelik valószínűleg még jó ideig uralják a hazai cipőpiacot. És amíg az uniós életszínvonal még messzi ábránd, ez nem is nagyon változik. A fogyasztói kultúra ezért megerősödhet, bár egyelőre kiszámíthatatlan, mit tesznek a kétéves garanciaidővel felvértezett vásárlók.


Részletek a lapokban

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.