időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Bagdad bevétele nehezen megy; a szövetségesek ellenőrzése alatt Umm-Kaszr

MNO
2003.03.25. 13:00

A szövetséges csapatok 80 kilométerre közelítették meg Bagdadot, a légierő folyamatosan támadja a városba vezető utak védelmére kirendelt iraki Köztársasági Gárda állásait. Tony Blair brit miniszterelnök értékelése szerint a Medina nevet viselő iraki hadosztály ellenállásának megtörése a hadjárat egyik legfontosabb momentuma lesz.

Az amerikai szárazföldi erők Nasziríjában átkeltek az Eufrátesz folyón és folytatják előrenyomulásukat Észak felé. Délelõtt még heves összecsapások voltak a városban. A szövetségesek bejelentették, hogy több napos küzdelem után ellenőrzésük alá vonták Umm-Kaszr kikötővárost, Bászra térségéből egymásnak ellentmondó hírek érkeztek.

A brit csapatok szóvivője délelőtt még azt mondta, hogy bevonulnak a városba, később viszont azt közölték, hogy nem törnek be, de katonai célpontnak tekintik a települést, amelynek védői még tartják magukat.

Az ellenállás miatt a támadók nem tudták kiépíteni utánpótlási vonalaikat, a kétmilliós városban vízhiány fenyeget és fogytán van az élelmiszer. Az amerikaiak időközben a levegőből megsemmisítették azt az Apache típusú helikoptert, ami hétfőn csaknem sértetlenül került az irakiak kezére.

Nadzsap térségében a homokvihar hátráltatja a támadókat, a látótávolság 500 méter alá csökkent, emiatt a helikopterek nem tudnak fölszállni. A Pentagon illetékesei nem erősítették meg azokat az értesüléseket, amelyek szerint az iraki katonai vezetés egy úgynevezett vörös vonalat jelölt ki Bagdad körül és parancsot adott vegyi fegyverek bevetésére abban az esetben, ha a szövetségesek behatolnak a vonal által körülhatárolt területre.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, Bagdad korábban többször is határozottan cáfolta, hogy lennének ilyen fegyverei. Az amerikai katonai vezetés szerint a támadás a tervek szerint halad, az irakiak viszont úgy fogalmaznak közleményükben, hogy a kemény ellenállás szertefoszlatta a gyors és könnyű győzelemről szőtt amerikai álmokat – írja a Magyar Rádió Online.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.