időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Egy konvoj már átkelt az Eufráteszen

MNO
2003.03.25. 11:00

Az amerikai tengerészgyalogosok egyik konvojának sikerült átkelnie Násziríjánál az Eufrátesz folyón és a Szaddám-csatornán - jelentette a Reuters. A menetoszlop páncélosok védelme alatt vonult végig a város utcáin, átkelt a folyón, majd a csatornán, és észak felé indult.

Az amerikai manőver célja, hogy „harapófogóba fogja” Bagdadot. Az Eufrátesz jobbpartján levő tengerészgyalogosok 375 kilométerre vannak az iraki fővárostól, míg a bal parton előrenyomuló egységek már 100 kilométerre megközelítették Bagdadot.

Időközben legalább hét robbanás, valamint légvédelmi ágyúzás hallatszott Bagdad déli és keleti külső kerületeiben, míg harci gépek repültek a város felett. A látási viszonyok a helyszíni brit tudósító szerint továbbra is nagyon rosszak, az égő olajjal teli, város körüli árkok füstje és a homokvihar miatt.

A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint a brit haderők katonai célpontnak minősítették Bászra városát, ahová iraki harckocsizó, tüzérségi és gyalogsági egységek vonultak vissza. Egy brit katonai szóvivő szerint ez stratégiaváltozást jelent, eddig ugyanis azt tervezték a szövetséges erők, hogy megkerülik a nagyvárost, nem bocsátkoznak ott utcai harcokba. Azért kellett most változtatni a terven, mert a térségbeli iraki csapatok nagy része a város belsejébe vonult vissza – idézte a CNN a brit katonai szóvivőt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.