időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ivanov cáfolja az orosz fegyverszállítást

MNO
2003.03.24. 17:41

Igor Ivanov orosz külügyminiszter cáfolta az amerikai vádat, miszerint Oroszország fegyvereket és haditechnikai berendezéseket adott el Iraknak, az ENSZ szankcióinak kijátszásával. Ivanov nyilatkozata érelmében Moszkva szigorúan betartotta az ENSZ által elrendelt embargó előírásait, és nem adott el Iraknak sem fegyvereket, sem más, a szankciókba ütköző eszközöket.

Az orosz diplomácia vezetője hozzátette: felelősséget vállal azért, hogy ha mégis napvilágra kerül ilyen tény, azt az orosz törvények megsértéseként fogják kezelni, ami súlyos következményekkel járna az érintettekre.

Igor Ivanov egyúttal az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte az Egyesült Államok által Irak ellen indított háború megvitatása céljából.

– A világszervezet és a BT nem lehet tétlen szemlélője annak, ami Irakban folyik – idézte az Interfax hírügynökség az orosz diplomácia vezetőjét. – Reméljük, a kérdést hamarosan napirende tűzi és megtárgyalja a Biztonsági Tanács.

Ivanov után Szergej Jasztrzsembszkij, a Kreml információs vezetője is visszautasította ezeket a vádakat. A Kreml-tisztségviselő szerint Moszkva szigorúan betartotta az Irakkal szembeni ENSZ-szankciókat. Jasztrzsembszkij az éjszakai távcsöveket emelte ki az amerikai felsorolásból, amit szavai szerint Moszkvában, csakúgy mint Európában vagy az Egyesült Államokban, bármelyik vadászüzletben meg lehet vásárolni.

Hasonlóan nyilatkozott Leonyid Ivasov nyugalmazott vezérezredes, az orosz védelmi minisztérium nemzetközi kapcsolatok főosztályának volt vezetője is. Elmondása szerint az 1990-es években, megbízatása öt esztendeje alatt nem volt példa egyetlen iraki fegyverszállításra sem – adta hírül az mtv.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.