időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Késik a ferihegyi gyorsvasút építése

MNO
2003.03.13. 19:08

Tovább késik ugyan a Budapest belvárosát Feriheggyel összekötő gyorsvasút megépítése, de úgy tűnik, a négy éve ígért vasút ügye elmozdul a holtpontról. Az RTL Klub Híradója úgy tudja: a kormány rövidesen dönt, és pályázatot írnak ki a megvalósítására.

Az idén már biztosan nem kezdik el építeni a városközpontból a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsvasutat. Ebben az évben annyi történhet, hogy amennyiben a kormány elfogadja, akkor a Gazdasági Minisztérium a fővárossal közösen pályázatot ír ki a megvalósítására. Az RTL Klub Híradója úgy tudja: a kabinet még ebben a hónapban tárgyalja az ügyet.

A gyorsvasút megépítéséről még 1999-ben szándéknyilatkozatot írt alá Orbán Viktor miniszterelnök a Trigránit Rt-vel, a West End Bevásárlóközpont építőjével. Majd a cég és a MÁV erre a feladatra megalapította a Ferihegy Express Kft-t. Akkor azt ígérték, hogy 2003-ra felépül a gyorsvasút. Több tervet is készítettek. Négy éve a Trigránit Rt. vezetője úgy nyilatkozott: akár saját forrásból is kifizetné a mai áron körülbelül 20-25 milliárd forintba kerülő beruházást.

Az RTL Klub Híradójának információi szerint azonban a Trigránit Rt. már nem akarja a teljes építkezést fizetni. Időközben más beruházók is jelentkeztek. Ez lehet a többi között az oka annak, hogy egy négy éve létező szándéknyilatkozat után most pályázatot íratna ki a kormány. A gazdasági tárcától kapott információk szerint az állam pénzzel nem kíván beszállni az építkezésbe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.