időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Kevés lehet az OPEC-olaj háború esetén

MNO-összeállítás
2003.03.13. 14:06

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az OPEC tartalékkapacitása a napi egymillió hordót sem éri el, márpedig az iraki háború esetén a kínálat ennél jóval nagyobb mértékben csökkenhet. Ez megkérdőjelezi a kőolaj-exportáló országok szervezetének optimista nyilatkozatait, hogy minden körülmények között képesek biztosítani a világ elátását - írja a Napi Gazdaság.

Az olajpiaci bizonytalanságok erősödését jósolja a következő időszakra a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi jelentése, amely szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) nincs megfelelő fölös kitermelési kapacitása ahhoz, hogy pótolja az iraki háború esetén potenciálisan kieső kínálatot – írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Saját adatai szerint az OPEC még napi hárommillió hordóval tudná fokozni kitermelését, az IEA ezzel szemben úgy számol, hogy az elmúlt két hónap kitermelésnövelése után – amelyet részben a venezuelai sztrájk tett szükségessé – a kartell tartalékkapacitása 900 ezer hordó/napra zsugorodott.

Irak jelenleg napi 2,49 millió hordó kőolajat hoz felszínre, ebből 1,7 millió hordót exportál. Ez már önmagában csaknem a duplája az IEA által becsült szabad kapacitásnak, ráadásul Kuvait bejelentette, hogy háború esetén biztonsági okokból felfüggeszthet napi 700 ezer hordónyi kitermelést – írta a Reuters.

Az ügynökség szerint a szállítási kapacitás is elégtelennek bizonyulhat a katonai konfliktus nyomán. Valamelyest enyhítheti a gondokat a tavasz beköszönte, ugyanis a második negyedévben a melegebb időjárás miatt a globális kőolajkereslet előreláthatólag napi 1,6 millió hordóval csökken a január–márciusi 76,6 millió hordó/napról.

A világ olajfelhasználásának mintegy harmadát biztosító OPEC olajminiszterei keddi tanácskozásukon – a várakozásoknak megfelelőlen – úgy döntöttek, hogy a második negyedévben nem változtatnak a jelenlegi napi 24,5 millió hordós kitermelési kvótán, amelyet egyébként a szervezet legalább egymillió hordóval túl is lép (Napi Gazdaság, 2003. március 12., 2. oldal).

A kartell a jelek szerint csökkenteni fogja a kínálatot, mihelyt enyhülnek a háborús feszültségek, legalábbis tegnap ilyen értelmű nyilatkozatot tett mind Alvaro Silva, a szervezet főtitkára, mind Bidzsan Zanganeh iráni olajminiszter. Silva szerint a júniusi értekezleten a kitermelés visszafogásáról dönthetnek, ha addigra az iraki export normalizálódik. Zanganeh azt hangoztatta, hogy a jelenlegi kitermelési szint mellett a konfliktus elmúltával napi hárommillió hordós túlkínálat keletkezik a piacon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.