időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Közel 121 ezer diákhitel-szerződés

Hanczár János
2003.03.16. 17:45

Az új tanulmányi félév első kifizetési napján 2.976 új igénylő először juthatott hozzá diákhiteléhez, így velük együtt a szerződéssel rendelkezők száma 120.854-re emelkedett. Annak a tízezernél is több hallgatónak, aki későn íratkozott be, várhatóan áprilisban lesz pénz a számláján. A 900 végzőssel, akik valamilyen ok miatt nem fizetik a tartozásukat, a Diákhitel Központ Rt. (DK Rt.) munkatársai folyamatosan veszik fel a kapcsolatot.

Március 14-volt az új tanulmányi félév első kifizetési napja, amelyen minden eddiginél nagyobb összeget, 6,3 milliárd forintot utaltak át a hallgatók számlájára. A jogosultak egyszerre kapták meg a februári, illetve márciusi járandóságukat, valamint – akik úgy kérték – egy összegben a teljes szemeszterre járó pénzüket is.
A DK Rt. közleménye szerint azonban több, mint tízezren vagy nem siették el a beiratkozást, vagy erre nem is volt módjuk, így ők a tanulmányi osztályokkal történt egyeztetés (február 24.) időpontjáig nem kerülhettek be a tanintézetek nyilvántartásába.

Számukra az első kifizetés – ha a márciusi egyeztetés időpontjáig beiratkoznak – csak április 15-én lesz lehetséges. Ekkor azonban, a megszokott módon, visszamenőleg hozzájuthatnak a pénzükhöz.
Szintén csak április 15-én juthat először a Diákhiteléhez a levélben jelentkezett 1.135 úgynevezett túlcsúszó, azaz a javasolt tanulmányi időn túl is tanuló kredites közül az, aki a decemberi kormányrendelet lehetőségével élve továbbra is kéri a hitele folyósítását. Csak a törlesztés megkezdése alól mentesíti a krediteseket a hallgatói jogviszony igazolása. Ha a folyósításra is igényt tartanak, arról külön, levélben nyilatkozniuk kell.
A dokumentum szerint mintegy ötezren nem fejezték be az előző szemesztert, vagy a mostani félévet halasztani kényszerülnek. Az ő diákhitelük folyósítását mindaddig felfüggesztik, amíg nem folytatják a tanulmányaikat.

Közel háromezer ügyfélnek most szűnt meg a hallgatói jogviszonya, így nekik az első háromezer forintos törlesztő részletet április 5-ig át kell utaltatniuk a Diákhitel Rt. Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára a december-január hónapban kiküldött 1. számú Hírlevél, vagy a www.diakhitel.hu útmutatásai alapján.

A korábban, január elsejétől törlesztésre kötelezett 15 ezer ügyfél közül a kezdeti hatezer nem fizető mára, a telefonos, illetve levélben történő megkeresések hatására mintegy 900-ra zsugorodott. A Dk Rt. közleménye szerint az esetek többségében az derült ki, hogy a volt hallgatók egy része kissé feledékenynek mutatkozott, de a megkereséseket köszönettel vette, és rendezte esedékes tartozását. A maradék 900 ügyfél közül sokakat azért nem értek el eddig, mert az általuk korábban megadott értesítési címekről kiderült, hogy már nem tartózkodnak. Őket az állandó lakhely szerint kísérlik meg elérni. Végső esetben, 6, illetve. 12 havi elmaradás esetén a jogszabály szerint, már az APEH-behajtás következik.

Nagy gond a törlesztések feldolgozásánál, hogy az átutalási megbízás közlemény rovatába az ügyfél sok estben elfelejti beírni a nyolc jegyű Diákhitel-szerződés számát. A gyors gépi feldolgozás helyett, így időigényes kézi feldolgozásra kényszerül a Diákhitel Rt., ami egyrészt lassítja a naprakész hitelegyenleg nyilvántartást, másrészt többletköltséget okoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.