időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Nyomulnak az amerikai hadoszlopok a dél-iraki sivatagban

MNO
2003.03.21. 05:15

Amerikai páncélos hadoszlopok több fronton haladnak elõre péntek kora reggel a dél-iraki sivatagban, csak csekély ellenállásba ütközve. Tankok és helikopterek vezeitk a konvojt. A CNN élõben közveti az akciót - jelentette a radio.hu.

Az amerikai védelmi miniszter elégedetten nyilatkozott a hadmûveletekrõl azután, hogy egy amerikai páncélos ezred a kuvaiti határon átkelve szétzúzott több, az útjába akadó iraki tankot.

25 iraki katona megadta magát azoknak az amerikai alakulatoknak, amelyek nem sokkal korábban Kuvaitból hatoltak be Irak területére. Ezt egy tengerészgyalogos tiszt közölte. Ez volt az elsõ eset, hogy a Irak elleni támadás kezdete óta az amerikai hadsereg illetékese hadifoglyok ejtésérõl számolt be.

Amerikai katonai források szerint egyébként más egységek is átszelték már a kuvaiti-iraki határt. Donald Rumsfeld elmondta azt is, hogy az irakiak felgyújtottak 3-4 olajkutat.

Egy brit ezred közben a Bászra környéki olajfinomítók felé halad. Korábban óriási robbanások hallatszottak és az eget megvilágító tûzgömbök látszottak a dél-iraki kikötõváros irányából – jelentette a Reuters brit hírügynökség egyik munkatársa az iraki-kuvaiti határról.

Mint mondta, amerikai nehézbombázók zaját is hallotta. A robbanások fényereje nagyobbnak tûnt, mint amilyen a csütörtök reggeli tüzérségi zárótûz volt – közölte a brit tudósító.


Támadás Moszul ellen

Amerikai harci gépek újabb támadást intéztek az észak-iraki Moszul ellen, fél órával a szirénák megszólalása után. Szemtanúk szerint a város légvédelmi ütegei lõnek az amerikai gépekre, amelyek az iraki háború csütörtöki kezdete óta másodszor bombázzák Moszult.


Ismét lezuhant egy helikopter

Újabb amerikai helikopter zuhant le az iraki-kuvaiti határon. A fedélzetén lévõ 12 amerikai és 4 brit katona szörnyet halt – jelentették be washingtoni katonai illetékesek. Korábban már két másik amerikai helikopter is szerencsétlenül járt az iraki hadmûveletek során.


Folyamatosak a tárgyalások iraki katonákkal a megadásról

Az amerikai védelmi miniszter reméli, hogy Szaddám Huszein iraki elnök bukása elérhetõ a teljes amerikai hadipotenciál bevetése nélkül. Donald Rumsfeld közölte, hogy nyilvánosan és bizalmasan, minden lehetséges szinten tárgyalnak az iraki csapatokkal a megadásról. Rumsfeld újra megüzente az irakiaknak, hogy aki leteszi a fegyvert, annak nem lesz bántódása, aki viszont támogatja az iraki rezsimet, az meg fogja bánni.


Forrás: radio.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.