időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Újabb amerikai hajók a Vörös-tenger felé

MNO
2003.03.23. 16:13

Útban a Vörös-tengerre, hadfelszerelésekkel megrakott tizenkét amerikai hajó kezdte meg az áthaladást vasárnap a Szuezi-csatornán. Amerikai tisztségviselők szombaton közölték, hogy a Perzsa-öbölbe irányítják át a 4. gyalogos hadosztály felszerelésével megrakott, török partok előtt veszteglő 20 teherhajót.

Védelmi szakértők szerint legkevesebb öt napig tart, amíg a hajók a Vörös-tengeren átkelve megérkeznek az öbölbe. A 4. gyalogos hadosztályt és más katonai egységeket – összesen 40 ezer vagy akár még több katonát – Texasból Kuvaitba vezénylik, ahol csatlakoznak az iraki inváziós erőkhöz.

Washington eredetileg azt tervezte, hogy Törökországból északi frontot nyit a csütörtökön kezdődött iraki háborúban, amelynek céljaként Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntését és az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítését jelölte meg. Az északi front tervét Washington kénytelen volt elvetni, miután Ankara nem engedélyezte 62 ezer amerikai katona átvonulását török területen keresztül Irakba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.