időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Világhírű karmesterünk, Ács János ismét Budapesten

MNO
2003.03.27. 09:00

Az Olaszországban élő világhírű karmester, Ács János újra Budapesten vezényel: vasárnap a Zeneakadémián a MÁV Szimfonikus Zenekart dirigálja, az együttes Dvorák Requiem című művét adja elő a Magyar Rádió kórusa közreműködésével. A 20 éves kora óta Olaszországban élő karmester 1991-ben mutatkozott be Magyarországon, a Budapest Sportcsarnokban Pavarottit vezényelte.

A MÁV Szimfonikus Zenekarral először 1992-ben dolgozott együtt. Legutóbb José Cura hangversenyét dirigálta Budapesten. Fenyő Gábor, a zenekar igazgatója utalt arra, hogy Ács János négy éve állandó karnagya Luciano Pavarotti, José Carreras és Placido Domingo tenorhármasának, ennek ellenére Magyarországon még mindig nem eléggé ismert.

Ezért is kezdeményezte a társulat, hogy ismét Budapesten vezényeljen – tette hozzá. Ács János szavai szerint azért választotta Dvorák művét, mert Magyarországon és a világban az még nem eléggé közismert alkotás. – Meg kell közelíteni a művet, mert az csak többszöri hallgatás után válik érthetővé a befogadó számára – fogalmazott.

A Bartók Rádió élőben közvetíti a koncertet. A magyarországi fellépés után Ács János ugyanezzel a művel a milánói Verdi Zenekarral Olaszországban turnézik majd. Külföldi koncertjeivel kapcsolatban megemlítette, hogy minden szimfonikus hangversenyen vezényel egy magyar művet.

Pitti Katalin operaénekessel alapítványt hoztak létre tehetséges magyar énekesek kiválasztására. A legjobbak mesterkurzuson vehetnek részt Olaszországban. Ács János 1999 óta a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekarának művészeti vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.