Elhunyt Némethy Ferenc színművész

Némethy Ferenc Jászai Mari-díjas, érdemes művészt a Madách Színház saját halottjának tekinti - tudatta szerdán a teátrum igazgatósága. A művész életének 78. évében, kedden hunyt el. A Madách Színház tagjának temetéséről később intézkednek.

MNO
2003. 04. 09. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némethy Ferenc legutóbbi premierje március végén volt a Madách Kamarában. A sárkány című Jevgenyij Svarc darabban több kisebb karakterszerepet is játszott.

Némethy Ferenc 1926. február 19-én született Hajdúdorogon. 1950-től egy évig az Operaházban, majd 1969-ig a Miskolci Nemzeti Színházban játszott. Abban az évben lett a budapesti Madách Színház társulatának tagja.

Színpadra lépett például Luna gróf szerepében Verdi, A trubadúr című operájában, volt Peacock Brecht-Weill szerzőpáros Koldusoperájában, megformálta Higgins professzort a My Fair Lady című Loewe-musicalben.

Játszotta többek között Gorkij Éjjeli menedékhely című művében Szatyint, Tyelegint a Ványa bácsi Csehov-színműben, a Fizikusok című Dürrenmatt-darabban Möbiust, Örkény Tóték című művében az Őrnagyot, Illyés Fáklyaláng című drámájában Görgeyt, valamint Mr. Mayhew szerepét A vád tanúja című Agatha Christie-darabban. Számos filmben is szerepelt. Így például a Hideg napok, a Mi lesz veled, Eszterke?, a Tiltott terület és a Szerelem című filmben.

Némethy Ferencet 1961-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1966-ban részesült érdemes művész elismerésben. 1986-ban Kazinczy-, tavaly pedig Aase-díjat kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.