időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Gyors előretörés Észak-Irakban

MNO
2003.04.13. 11:53

Észak-Irakban gyorsan törnek elõre az amerikai tengerészgyalogosok. A csapatok megközelítették Szaddám Huszein iraki elnök szülõvárosát, Tikritet. Az iraki Köztársasági Gárda számos katonáját megölték vagy fogságba ejtették, a feldarabolt alakulatok azonban egyesítették erõiket, hogy folytassák a harcot.

Közben Tikrit belvárosában egyre feszültebb a helyzet. Felfegyverzett helyi lakosok azt bizonygatták az AFP hírügynökségnek, hogy megvédik magukat az esetleges fosztogatóktól. Ugyanakkor készek megadni magukat az amerikai csapatoknak, ha nem vonulnak be velük kurd és síita fegyveresek.

Hírügynökségek korábban azt jelentették, amerikai csapatok vasárnap reggel bevonultak Tikrit északi elõvárosaiba. Szaddám Huszein iraki elnök szülõvárosa Bagdad és az észak-iraki Moszul között félúton van és eddig semmiféle szervezett iraki ellenállással nem találkoztak az amerikaiak. A Tigris folyó mentén elterülõ kétszázezres várost még hajnalban is hevesen támadta a szövetségi légierõ. Attól tartottak ugyanis, hogy Tikritbe menekültek a Szaddámhoz hû erõk és a legfelsõ vezetés tagjai, sõt talán maga a diktátor is, ezért véres ütközet alakulhat ki a város bevételéért.

A CNN helyszíni beszámolója szerint az irakiak minden harci eszközt hátrahagytak. Harckocsikat, páncélozott jármûveket, feltöltött raktárakat találtak és fosztogatásnak sincs semmi nyoma, a támaszponton lévõ épületek ajtói éppúgy, mint Szaddám Huszein szobrai és arcképei érintetlenek Tikritben – közölte a radio.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.