időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

A fejlődőkre figyelnek a hetek

MNO-összeállítás
2003.05.16. 05:05

A G7 pénzügyminiszterei a gazdasági növekedésre, a fejlődő országok megsegítésére és a pénzpiaci stabilitás erősítésére összpontosítanak majd ma és holnap tartandó franciaországi találkozójukon, amely a június eleji csúcsot készíti elő. A részt vevő nagyhatalmak közötti kapcsolatokat számos politikai és kereskedelmi feszültség terheli.

A találkozón a fejlett ipari országok (G7) és Oroszország pénzügyminisztere mellett ott lesz Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, James Wolfensohn, a Világbank elnöke, Pedro Solbes, az EU gazdasági biztosa, valamint Nikosz Krisztodulakisz, az unió soros elnökségét betöltő Görögország pénzügyminisztere is. A rendezvény mai, első napját a fejlődő országok segélyezése, az adósság-elengedés, illetve a vízhiány enyhítése témájának szentelik. Szó esik majd Jacques Chirac francia elnök indítványáról, amely szerint a világkereskedelmi tárgyalások dohai fordulója keretében különleges szabadkereskedelmi feltételek megadásával kellene segíteni Afrika országait.

A dohai forduló eddigi kudarcai azonban kétségkívül megnehezítik majd a fejlődő országok megsegítését célzó tárgyalásokat. Vezető európai és amerikai üzleti szervezetek épp a minap hívták fel az Egyesült Államok és az EU figyelmét arra, hogy ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szeptemberi miniszteri találkozójáig sem sikerül rendezni az agrárkereskedelem liberalizálásának vitás kérdéseit, akkor a WTO hitelét veszítheti mint a globális gazdasági növekedés motorja. A Robert Zoellick amerikai kereskedelmi képviselőnek és Pascal Lamynak, az EU kereskedelmi biztosának címzett levél együttes vezető szerep vállalására szólította fel Washingtont és Brüsszelt, az Egyesült Államoktól azt is követelve egyúttal, hogy adja végre hozzájárulását a szegény országok olcsó gyógyszerekkel való ellátását megkönnyítő tervekhez – írja a Financial Times. A júniusi csúcson az Oroszországot is magában foglaló G8-on kívül Kína is részt vesz majd, igaz, még nem hivatalos formában. Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő éppen azzal indokolva hívta meg áprilisi, pekingi látogatása alkalmával Hu Csin-tao kínai elnököt, hogy a találkozó elsősorban fejlesztési kérdésekre összpontosít majd – emlékeztet a BBC.(Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.