időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Arculat- és struktúra váltás a Budapesti Őszi Fesztiválnál

MNO
2003.05.08. 05:30

A Budapesti Őszi Fesztivál szervezői hatékonyabb és konkrétabb megjelenést akarnak biztosítani a közönség előtt Magyarország legnagyobb és ez idáig egyetlen kortárs összművészeti fesztiváljának, többek között ezért kívánnak arculatot és struktúrát váltani - jelentette ki a programsorozat szerdai sajtótájékoztatóján Kovalik Balázs rendező, a Budapesti Őszi Fesztivál frissen megbízott művészeti vezetője.

Kovalik Balázs elmondta: egyelőre szűkös költségvetésből kell gazdálkodniuk. Elhangzott: a Fővárosi Önkormányzat 50 millió forinttal támogatja az eseményt, de tárgyalások folynak egy magánszponzorral is, aki körülbelül 25 milliós anyagi hozzájárulást biztosítana.

A fiatalabb korosztályt minél korábban be akarják vonni a kulturális áramlásba, ennek érdekében látványosan fejlesztik majd az internetes megjelenést és a határon túli, idegen nyelvű tájékoztatást – ismertette. A különböző programok szervezéshez a jövőben már egy-két évvel korábban hozzákezdenének, amivel a kortárs művészetek magyarországi bemutatkozását hatékonyabban kapcsolhatnák be a nemzetközi kulturális vérkeringésbe.

Az idei, immár 12. fesztivál programja szerint a zenei események sorában fellép Steve Reich , az UMZE és az Amadinda, a táncprodukciók között láthatunk kortárs japán butho táncot, de a rendezvény keretében számos színházi premiert, jazz és kamarakoncertet, utcaszínházi bemutatót is tartanak. Utolsó alkalommal rendezik meg a Soros Színházi Napokat, mivel a színházi előadásokat finanszírozó Soros Alapítvány kivonul Magyarországról – hangzott el.

Az őszi eseményeken kívül már a jövő évi tavaszi fesztivál programjáról is ismertettek részleteket. Zimányi Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója elmondta: a soron következő programokat csaknem teljesen összeállították. A tavaszi fesztivál jelszava az európai uniós csatlakozás jegyében „Hello (Hallo) Európa, üdvözlünk Magyarország!” lesz. A tavaszi fesztivál szervezői a jövő évi színes programokkal is azt szeretnék bebizonyítani, hogy a magyar kultúra mindig is európai volt – hangzott el.

Zimányi Zsófia a fesztivál költségvetésének adatairól elmondta: az állami támogatások ebben az évben először érték el az összes költség 45,92 százalékát, míg a fennmaradó részt a Budapesti Fesztiválközpont Kht. állta. A Budapesti Tavaszi Fesztivál jegybevétele 217 millió 623 ezer forint értékű eladott jegymennyiségből 164 millió 221 ezer forint volt. 53 millió 402 ezer forintot tett ki a tiszteletjegyek és szakmai jegyek értéke. A fesztivál programjainak átlagos nézőtéri látogatottsága 99,87 százalék volt – közölte az igazgatónő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.