időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Kulturális intézetvezetőket nevezett ki Hiller István

MNO
2003.05.20. 13:19

Négy, külföldön működő magyar kulturális intézet új vezetőjének kinevezésével kezdte meg miniszteri döntéseit Hiller István, a nemzeti kulturális örökség újonnan hivatalba lépő minisztere. Az érintett intézményekben az idén jár le az eddigi igazgatók megbízatása; valamennyiben új személyt bíztak meg a hivatalvezetéssel.

Hiller István elmondta: idén a római, a bukaresti, a moszkvai és a kairói intézetek élére kell új igazgatót kineveznie. A római intézetet Szabó Győző helyett Csorba László, a romániai magyar központot Hergyán Tibor leváltása után Beke Mihály András, a moszkvait Szilánk Bertalan helyett Kiss Ilona vezeti majd, míg Lázár Imre utódja a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatói székében Vida László lesz.

Az eddigi intézményvezetők augusztus 31-ig látják el hivatalukat, míg az új igazgatók a következő naptól, tehát szeptember 1-től töltik be pozíciójukat, így biztosítva az intézetekben a folyamatos vezetői munkát. Hiller István utalt arra, hogy a négy intézmény igazgatói posztjára a pályázatot még Görgey Gábor minisztersége idején írták ki. A tárca korábbi vezetője a miniszteri poszt átadás-átvételekor a pályázatokkal kapcsolatos véleményéről is tájékoztatást adott.

Hiller István elmondta: a külföldi magyar intézetek a nemzeti kultúra fontos hídfőállásai, amelyeknek fontos szerep jut a magyar évadok szervezésében is. A most soron következő és 2004-re is átnyúló angliai magyar évad – amelyet Bogyay Katalin, a londoni magyar intézet vezetője szervezett – meghatározó lesz az Európai Uniós csatlakozás évében az országról alkotott képben – tette hozzá a kulturális tárca hétfőn hivatalba lépett vezetője. Hiller István a jövőben emelni akarja a munka színvonalát ezekben az intézetekben,de bővítené a programok körét is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.