időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Lefékeződött a magyar építőipar

MNO
2003.05.19. 09:42

Az építőipari termelés volumene 2003 márciusában munkanaptényezővel kiigazítva 18,5 százalékkal, kiigazítatlan adatok szerint 17,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi rendkívül magas bázishoz képest - áll a KSH hétfőn megjelent jelentésében.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint az év első három hónapjában a termelés 13,5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés márciusban az előző havit 2,2 százalékkal haladta meg. A márciusi termelés-visszaesés részben a kedvezőtlen időjárás következménye, de a termelés csökkenésének mértékéhez az egy évvel korábbi, néhány nagyértékű beruházás miatti magas bázis is hozzájárult.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése 2003 márciusában 31,3 százalékkal, befejező építésé 15,3 százalékkal esett vissza. Az épületgépészeti szerelés alágazata 14,3 százalékkal emelkedett. Mind az épületek, mind az egyéb építmények építése jelentősen csökkent.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003. január-márciusban a termelés valamennyi régióban – legnagyobb mértékben a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezeteké, mintegy 30 százalékkal – csökkent. Az építőipari vállalkozások márciusban az egy évvel korábbinál 62,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek.

A visszaesést az egyéb építmények (elsősorban autópályák) építésére 2002 márciusában kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázis okozta. Az épületek új szerződéseinek volumene 16,4 százalékkal emelkedett. A hó végi szerződésállomány volumene 7,8 százalékkal alacsonyabb a 2002. márciusinál; az épületek építésének szerződésállománya 6,2 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal csökkent.

2002 márciusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,3 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,8 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1,4 százalékkal magasabbak voltak. (napi.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.