időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Tej tojáshéjban? – környezetbarát csomagolás

MNO
2003.05.21. 13:25

Némi túlzással tojáshéjba töltik a tejet a barcsi cégnél. A Svédországban kifejlesztett technológia alapján olyan csomagolóanyagot használnak, amelynek 80 százaléka kalciumkarbonát, vagyis mész.

A természetes anyag részben beépülhet a tejbe, de a másik jó tulajdonsága, hogy négy hónap alatt a környezetet egyáltalán nem szennyezõ porrá bomlik – olvasható a radio.hu-n.

Maga a csomagolás egy kancsóra emlékeztet, a fólia ezt formázza. Az egyliteres, tetszetõs kiszerelésű tej praktikusan kezelhetõ, természetesen megáll az asztalon, mint egy kancsó, az íze pedig ultrapasztõrözés nélkül készül, a friss tejére emlékeztet.

Tehát hűteni kell, de a tapasztalatok szerint a hűtõben akár egy hétig is eláll anélkül, hogy megsavanyodna. A Dráva Tej Kft. ügyvezetõje elmondta azt is, hogy a svéd gépen óránként mintegy 2 ezer tasak kancsós tejet tudnak gyártani, amely elsõsorban a balatoni szezonban vizsgázik majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.