Egri Bikavér-konferencia másodszor

Június 13-án és 14-én immár másodszor rendezik meg az Egri Bikavér-konferenciát a megyeszékhelyen. A találkozó – a szervezők reményei szerint – nemcsak a szakma, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is lehetőséget teremt arra, hogy betekintést nyerhessen a borvidék zászlósborának fejlődésébe.

MNO
2003. 06. 06. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egri Bikavér-konferencia megszervezésével elsősorban alkalmat kívánunk teremteni arra, hogy a zászlósborral foglalkozó szakemberek – termelők, kereskedők, marketingesek és természetesen a gasztronómiát képviselők – tapasztalatot cserélhessenek, miközben a hazánk legkedveltebb vörösbora iránt érdeklődő nagyközönség is képet kaphasson az itt zajló műhelymunkáról – bocsátotta előre Pál Sándor, Eger Város Hegyközségének elnöke.

A szakember szerint éppen ezért a kétnapos rendezvény kínálatát a szakmai programok mellett különböző borgasztronómiai események is színesítik. A konferencia 13-án reggel 9 órakor kezdődik az Eszterházy Károly Főiskola dísztermében, ahol dr. Nagy Imre polgármester, majd dr. Hauser Zoltán, az oktatási intézmény rektora mond köszöntőt, a tanácskozást pedig dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Borakadémia elnöke nyitja meg. A továbbiakban szó lesz egyebek mellett a Nemzeti Bor Stratégiai Programról, az Egri Bikavér eredetvédelmével kapcsolatos kutatásokról, fajtaköréről, kereskedelméről és házasításának kérdéseiről is. A szervezők a szakma neves személyiségeit kérték fel előadóknak; ott lesz mások mellett dr. Botos Ernő Péter, a kecskeméti Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet igazgatója, Módos Ernő szekszárdi borász, a helyi borászok közül Gál Tibor és dr. Pók Tamás, valamint Gál Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is.

A gyakorlati bemutatók kóstolóihoz többek között Thummerer Vilmos, Gál Tibor, dr. Pók Tamás, Román Péter Varsányi Lajos, Gál Lajos, Vincze Béla, Vesztergombi Ferenc és Takler Ferenc nedűit szolgálják fel. A konferenciát az elmúlt évihez hasonlóan Egri Bikavérek – Tokaji Aszúk barokk vacsoraest zárja, míg szombaton – ugyancsak a Líceumban – bikavérekből és aszúkból lesz borgasztronómiai bemutató, ahol egy Egri Bikavér mellé egy egri ételt, illetve egy Tokaji Aszú mellé egy hegyaljai ételt kínál az érdeklődőknek nyolc helybeli és egy tokaji borász nyolc városi étterem közreműködésével délelőtt 11 órától este 7-ig. Délután 4 órától pedig a Főegyházmegyei Könyvtárban Időutazás egri borokban ''64-től ''97-ig 15 tételben elnevezéssel a legkiválóbb muzeális borok kóstolójára kerül sor. (Heves Megyei Hírlap)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.