időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Elítéltek hat e-mail-banditát Hollandiában

MNO
2003.06.11. 10:34

Egy holland bíróság tíz hónap és négy és fél év közötti szabadságvesztésre ítélt hat amsterdami lakhellyel rendelkező e-mail-banditát, akik különböző feladatok elvégzéséért cserébe hatalmas pénzösszegeket ígértek a címzetteknek.

Holland lapjelentések szerint hat nigériai, valamint benini állampolgárt ítélt egy holland bíróság letöltendő börtönbüntetésre, kettőjüket pedig pénzbírsággal súlytott e-mail-banditizmus miatt. Az elítéltek e-mailek (akadtak közöttük faxok és levelek is) tízezreit küldék szét, melyekben nagy összegő lottónyereményt ígértek vagy arra vették rá a hiszékeny címzetteket, hogy segítsenek nagy mennyiségű pénz átutalásában, természetesen busás haszon ellenében.

A banditák fellelésében egy svájci professzor segédkezett, aki maga is az áldozatok között van. A professzor 482 000 dollárt utalt át a bünözőknak abban a reményben, hogy segítségével sikerül átutalni egy ennél jóval nagyobb összeget, melyből később ő is részesedik. A holland hatóságoknak azt még nem sikerült felderíteniük, hogy összesen mekkora összeget szedtek ki a csalók az áldozatokból. Eddig húsz fő jelentkezett problémájával a rendőrségen. (FigyelőNet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.